Издвајамо Свет

МОСКВА ДАНАС ПРАКТИЧНО ОБЈАВИЛА ТОТАЛНИ РАТ АМЕРИЦИ: Руси предали књигу доказа о ратним злочинима САД у Сирији

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова потврдила је да је Русија предала Савету безбедности (СБ) УН “белу књигу“ о Сирији.

Ради се о фотографијама са списка војних акција које су у Сирији извеле САД и њихови савезници, а које су проузроковале жртве међу цивилима и уништавање цивилне инфраструктуре. Ти фото-материјали се налазе у “белој књизи” о Сирији коју је руска страна предала СБ УН – рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је назвала чудном реакцију Стејт департмента који је одбио да коментарише документ, али зато, како сматра, поклања велику пажњу Сиријској опсерваторији за људска права и другим сумњивим невладиним организацијама.

– Ситуација у Сирији је, нажалост, веома тешка. Милитанти терористичких организација Исламска држава, Џебхат фатах ел шам и њима сличне групе, успеле су да искористе хуманитарни прекид ватре који је важио од 20. до 23. октобра за олакшавање положаја блокираних цивила у Алепу. Они су се прегруписали, попунили арсенале, затим покушали да пробију одбрану сиријских владиних снага, предузевши од 28. до 30. октобра велику офанзиву на западни Алепо – рекла је Захарова.

 

Она је подсетила да у Алепу већ две недеље није активна руска авијација. Осим тога, тамо је отворено шест хуманитарних коридора.

Москва поздравља планове Међународног кривичног суда да почну истрагу наводних ратних злочина САД у Авганистану, изјавила је званична представница МИП-а Русије.

– Поздрављамо иницијативу Међународног кривичног суда. Сматрамо да ће објективна истрага страних злочина, укључујући америчке војнике у Авганистану, омогућити да се избегне понављање случајева погибије авганистанских цивила током борби – рекла је она.

 

Извор: rs.sputniknews.com