Издвајамо Свет

МОСКВА ДАНАС ПРАКТИЧНО ОБЈАВИЛА ТОТАЛНИ РАТ АМЕРИЦИ: Руси предали књигу доказа о ратним злочинима САД у Сирији

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова потврдила је да је Русија предала Савету безбедности (СБ) УН “белу књигу“ о Сирији.

Ради се о фотографијама са списка војних акција које су у Сирији извеле САД и њихови савезници, а које су проузроковале жртве међу цивилима и уништавање цивилне инфраструктуре. Ти фото-материјали се налазе у “белој књизи” о Сирији коју је руска страна предала СБ УН – рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је назвала чудном реакцију Стејт департмента који је одбио да коментарише документ, али зато, како сматра, поклања велику пажњу Сиријској опсерваторији за људска права и другим сумњивим невладиним организацијама.

– Ситуација у Сирији је, нажалост, веома тешка. Милитанти терористичких организација Исламска држава, Џебхат фатах ел шам и њима сличне групе, успеле су да искористе хуманитарни прекид ватре који је важио од 20. до 23. октобра за олакшавање положаја блокираних цивила у Алепу. Они су се прегруписали, попунили арсенале, затим покушали да пробију одбрану сиријских владиних снага, предузевши од 28. до 30. октобра велику офанзиву на западни Алепо – рекла је Захарова.

 

Она је подсетила да у Алепу већ две недеље није активна руска авијација. Осим тога, тамо је отворено шест хуманитарних коридора.

Москва поздравља планове Међународног кривичног суда да почну истрагу наводних ратних злочина САД у Авганистану, изјавила је званична представница МИП-а Русије.

– Поздрављамо иницијативу Међународног кривичног суда. Сматрамо да ће објективна истрага страних злочина, укључујући америчке војнике у Авганистану, омогућити да се избегне понављање случајева погибије авганистанских цивила током борби – рекла је она.

 

Извор: rs.sputniknews.com