Издвајамо Србија

НА КОСОВУ ВЛАДА СТРАХ! РАМА УВРЕДИО ТРАМПА – СТИЖЕ ОСВЕТА: Шиптарима одзвонило, ево без чега остају, Тачи бесан на ЕУ!

Тренутна ситуација унутар ЕУ и избор Трампа за председника САД изазвали су лавину незадовољства међу Албанцима, које су додатно подстакле нове уцене Приштини да попусти ЦГ, због чега аналитичари сматрају да је благонаклона политика према Албанцима дошла до краја и да Косово више нема подршку водећих сила

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Косова Хашим Тачи оценио је данас да је одлагање визне либерализације које Европска унија треба да одобри Косову историјска неправда, саопштио је кабинет косовског председика после састанка са европским комесаром за проширење и добросуседске односе Јоханесом Ханом у Приштини.

Ова одлагања која долазе из ЕУ су историјска неправда према косовском народу – рекао је Тачи и оценио да је ЕУ неправедно додала нове услове Косову, како би образложила „непотребно и штетно“ кашњење укидања виза грађанима Косова.

Тачи је додао да ЕУ може да поставља услове у процесу придруживања Косова унији, али да је неправедно да то ради у процесу визне либерализације.

– Бојим се да је неко у ЕУ помешао процес либерализације виза са процесом учлањења Косова у ЕУ. Заборављате да Косово не постаје члан ЕУ у тренутку када му се укину визе – рекао је Тачи.

Он је рекао да одлагање визне либерализације ствара простор да се повећају „политички и верски екстремизам“ и да страхује да ће „снаге које не желе добро региону“ искористити тренутну ситуацију.

Тачи је изразио захвалност што је Хан посетио Приштину, одмах након објављивања извештаја Европске комисије о напретку Косова.

– Поздрављам ваше лично ангажовање и ценимо вашу посвећеност да се пронађу решења и да се унапреди процес европских реформи – рекао је Тачи.

Током боравка на Косову, Хан се састао и са председником Скупштине Косова Кадријем Весељијем и премијером Косова Исом Мустафом, са којима је одржао заједничку конференцију за новинаре.

Био сам изненађен када сам чуо да је Европска унија окривљена јер још нема визне либерализације за житеље Косова, рекао је комесар ЕУ Јоханес Хан на конференцији за медије са косовским премијером Исом Мустафом. Услови морају бити испуњени, поручује Хан.

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан потврдио је у Приштини да нема визне либерализације за житеље Косова док у косовској скупштини не буде ратификован споразум о демаркацији граничне линије са Црном Гором.

„Знам да је вођена велика дебата о визној либерализацији и морам да кажем да сам био изненађен када сам чуо да је Европска унија окривљена за то. Морам да кажем да услови морају да буду испуњени, да би се либерализација догодила“, рекао је Хан на заједничкој конференцији са косовским премијером Исом Мустафом.

„Ја само могу да апелујем на посланике Скупштине да ратификују споразум. Ми смо на последњем километру на путу ка либерализацији визног режима. Можда смо се довукли као змија, али идемо у правом смеру“, навео је европски комесар.

Осврћући се на могућност одржавања ванредних избора на Косову, Хан је рекао да је одлука на косовским лидерима, подвлачећи да чланови Скупштине морају да  гласају за споразум о демаркацији са Црном Гором.

Хан се у Приштини претходно састао са косовским председником Хашимом Тачијем и председником скупштине Кадријем Веселијем.

Тачи је, како се наводи из његовог кабинета, рекао да је неприхватљиво кашњење које се дешава са Косовом у процесу либерализације.

„Ова кашњења која долазе од стране ЕУ су историјска неправда према косовском народу“, рекао је Тачи и додао како су „Косову неправедно додати критеријуми од стране Европске уније, само како би се образложила непотребна и штетна кашњења за косовску перспективу од стране Брисела“.

Тачи сматра да Косово не заслужује условљавања у процесу либерализације виза, тврдећи да ЕУ има довољно механизама да проверу испуњености критеријума обави током процеса учлањења.

„Бојим се да је неко у ЕУ лоше протумачио процес либерализације виза са процесом учлањења Косова. Заборављате да Косово не постаје члан ЕУ у тренутку када му се укину визе“, рекао је Тачи на састанку са комесаром Ханом.

Тачи каже да кашњење у либерализацији виза и појашњење европског пута Косова и Балкана, стварају простор за друге снаге које ће дестабилизовати регион. У том контексту је поменуо јачање политичког и верског екстремизма, те да би „вакуум могао да буде искоришћен од стране снага које не желе добро региону“.

Хан ће се вечерас у Приштини састати и са српским представницима на Косову, а после тога имаће састанак на којем ће бити и представници албанских странака на власти и у опозицији.

Албанци забринути због Трампа

 Председник парламента Aлбаниjе Иљир Mета изjавио jе данас да би Tирана, после председничких избора у СAД, требало да покаже уздржаност како би повратила кредибилитет своjе спољне политике.

„Tреба да покажемо уздржаност након америчких председничких избора, да бисмо повратили кредибилитет албанске спољне политике“, рекао jе Mета, преноси ATA.
Oн jе ту изjаву дао након питања новинара у вези са раниjим коментарима премиjера Eдиjа Раме, у коjима jе критикован републикански кандидат Доналд Tрамп.

Рама jе у априлу ове године, током посете Приштини, а две недеље пре посете Вашингтону, изjавио да би победа Tрампа представљала претњу за СAД и за америчко-албанске односе.

Tрамп jе у уторак изабран за председника СAД, пошто jе у изборноj трци победио кандидаткињу демократа Хилари Kлинтон.
Рама jе по обjављивању резултата честитао Tрампу, али и изразио жаљење што велики „приjатељ Aлбаниjе, Kосова и свих Aлбанаца“ Хилари Kлинтон ниjе успела да постане председник.
Извор: Бета/ Танјуг/ РТС