Издвајамо Регион

НАПАД НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Србе опет бранио Рус, Чуркин им запушио уста!

Он је оптужио РС да угрожава стабилност у БиХ, посебно одржавањем референдума о Дану Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инцко је рекао да је Српска ефективно одустала од државног правног система у БиХ, и у основи одбацила суверенинтет БиХ. Констатовао је и да председник Српске Милорад Додик директно крши Дејтонски мировни споразум.

Инцко тврди да су референдумом нарушене две одлуке Уставног суда БиХ и да осим проблема по суверентитет земље, референдум треба гледати и у контексту понашања политичких партија, које како тврди, негирају јурискдикцију државних институција и лагано заговарају дисолуцију БиХ.

– Изјаве председника Републике Српске и званичника његове странке указују на будуће кораке сецесије од Босне и Херцеговине и да ће се вероватно организовати референдуми о чланству БиХ у ЕУ, НАТО. Ако би се тако нешто даље толерисало, то не би било добро – навео је Инцко.

Ставове Српске бранила је Руска федерација.

Да у БиХ није добро понашање високог представника, подвукао је руски амбасадор у СБ УН Виталиј Чуркин. Бранећи ставове Републике Српске, навео је пример како високи представник заговара смену легално изабраног председника Српске.

– Валентин Инцко је у изјави Волстрит журналу рекао да председник Републике Српске ствара своју империју и да „Западна заједница“ треба да размотри могућност да га смени – рекао је Чуркин.

За Русију, такво понашање је неприхватљиво. За Републику Српску, неприхватљиво понашање СДА коју оптужују за исламизацију БиХ. То је истакнуто и у извештају Српске који је послат Уједињеним нацијама: „СДА покушава да изазове кризу нападима на легитимитет Републике Српске, настојањима да забрани обележавање дана оснивања Републике Српске и претњама насиљем. СДА је допринела томе да се БиХ претвори у уточиште џихадиста. СДА, исламистичка странка, током рата је позвала муџахедине у БиХ и наставља да одржава тесне везе са радикалним исламистима“.

Одговор из Српске

Валентин Инцко наставља континуитет негативног става према Републици Српској и занемаривања чињеница у корист својих личних фрустрација и обрачуна са руководством Српске – сматра потпредседник НСРС, Ненад Стевандић.

– Стално занемаривање вехабијских терористичких претњи говори да се они анализирају тек након што се терористички акти десе у БиХ. Сви причају о њима само не они одакле су потекли. Високи представник је потпуно пристрасан и не знам чему то даље води, осим што је постао фактор распиривања међунационалних тензија – каже Стевандић.

Потпредседник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је да извештаји високог представника губе смисао, јер се у њима сваких шест месеци смењују исте оцене уперене углавном против Републике Српске и њених институција.

– То је заправо само доказ лошег рада високог представника. Из његових извештаја је јасно да методолошки, па чак и текстуално, бивају преписани сваких шест месеци. Само се мењају изјаве из неких медија и датуми и то је јасно и лаику – каже Радмановић.

Високи представник више пута је био крајње субјективан према општим приликама у БиХ износећи личне утиске, чиме наноси велику штету политичким односима у БиХ, поручио је председник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

– Високи представник је отишао на терен политике и постао субјективан суд, руководећи се мишљењем Бошњака уз које стоји Међународна заједница. То мора да престане – истиче Ђокић.

Представник Србије у УН рекао је да Србија одржава билатералне односе са Републиком Српском, наставља рад на изградњи тих односа у Федерацији и у том смислу изградња поверења је кључна ставка за будуће заједничке одлуке Србије и БиХ.

 

Извор: РТС