Издвајамо Србија

НАПОКОН ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ТАЈНА: Ево ко је украо 204 сандука злата из Србије…

Краљ Петар Други Карађорђевић је 1941. године побегао из земље и понео народно злато – један је од најчешће коришћених аргумената у протеклих 75 година против краљевске породице.

Полазећи од тезе, деценијама коришћене у посткомунистичкој историографији, Душан Бабац и Александар Огњевић у књизи “Тајне краљевског блага” демаскирају овај вишедеценијски мит откривајући да је судбина злата и краљевских драгоцености била потпуно другачија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После више година истраживања, аутори су пронашли колико су заправо злата краљ и влада понели током евакуације, каква је била судбина драгоцености скривених у манастиру Острог, каква је била улога Немаца, Италијана, Американаца, Озне и Удбе у разношењу блага, као и шта се догодило са изузетно вредним уметничким делима и светињама у власништву краљевске породице.

– Краљ Петар није украо народно злато и није живео богато у емиграцији. Један грам злата он није разменио! Ову причу су систематски послератних година протурали противници монархије и као мантру, пренели је на своје потомке – рекао је за Вечерње новости Душан Бабац.

 

Додао је да је Краљевина Југославија дочекала Други светски рат са стабилним резервама и непосредно пре ратних сукоба плански је настојала да сачува новац и злато и склони их на сигурно.

Ипак, током повлачења према Црној Гори морала је да спали велике емисије новчаница, како новац не би дошао у руке окупатора. И то је била јединствена мера у историји монетарне политике једне државе.

Од 204 сандука злата филијале Народне банке у Ужицу, Италијани су у априлу и мају 1941. запленили 179 са 8.393 килограма чистог злата. Од преосталих 25, Немци су у манастиру Острог узели четири, осам је понела влада, пет генералитет, један је украден, а пет је отела Озна после рата – наводи Бабац.

Открива и да су после капитулације Италије, Немци запленили и југословенско злато које је било код њих. Америчке трупе су га у мају пронашле и одузеле и после Лондонског споразума враћено је Италији, која је вратила Југославији целокупно заплењено злато, на основу Уговора о миру.

Аутори тврде да је Југославији после рата враћено највише злата у односу на друге земље у Европи.

 

Извор: Новости.рс