Србија

Нато или Русија?У ком смеру иде Србија?Ово ће вас шокирати!

Заставе НАТО и Русија (фото:Јутјуб)

Да ли Србија, која се „заклела“ на војну неутралност, више нагиње Русији или НАТО-у? Уколико се ослонимо на податке које смо о војним вежбама добили из Министарства одбране, одговор је изненађујући – српска војска је највише војних вежби у 2016. имала са војним снагама САД-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Чак пет пута ове године Војска Србије је реализовала вежбе са америчком војском, а у децембру је планирана још једна. Војне вежбе организовала је Европска команда оружаних снага САД-а, на којима је српска војска учествовала са јединицама вода и чете, са скоро 600 војника.

Војне вежбе које Србија два пута годишње има са Руском Федерацијом боду очи Западу и изазивају нелагоду у државама региона, махом чланицама НАТО-а. Ипак, има ли заиста оправданог разлога за то и да ли слику о блиској војној сарадњи са Русијом мења чињеница да је српска војска ове године чешће вежбала са Војском САД-а?

Односи Србије са Русијом несумњиво ремете наш пут ка ЕУ, бар док је званична Москва под санкцијама Брисела, а свакако не наилази на симпатије међу државама чланицама НАТО-а. Откако је отворен Руски хуманитарни центар у Нишу, спекулише се да је реч о руској војној бази, а вежбе „Словенско братство“ и „БАРС“, које су реализоване ове године, само су појачале притисак на власти у Београду да се дистанцирају од Русије.

Да није све црно-бело показује Споразум који је Србија потписала са НАТО-ом, а који предвиђа дипломатски имунитет за војнике Алијансе, слободу кретања по нашој земљи, али и низ других привилегије. Пре неколико дана премијер Александар Вучић се срео са шефом НАТО алијансе Јенсом Столтенбергом у Бриселу.

Вежбе са НАТО

Са НАТО-ом конкретно издвајају се учешћа два припадника Војске Србије у својству посматрача на вежби „Трајдент Џанкчер-Спој трозупца 2016“ и седам штабних официра и декларисаног вода Војне полиције (до 50 припадника ВС) на регионалној вежби „Риџекс 16“.

Из овог није тешко закључити да је војна сарадња са чланицама НАТО-а неуопредиво већа него са оружаним снагама Русије, са којима смо прошле године реализовали две вежбе – „Словенско братство“ и „БАРС 2016“. У Министарству одбране додају да су српски војници учествовали на такмичењу „Међународне војне игре“ у Русији, као и да смо од њих набавили два хеликоптера. И то је све.

Сарадња са 60 држава

Сарадња са САД-ом, НАТО-ом и Русијом обухвата војну, војно-економску, војно-медицинску и војно-образовну сарадњу, као и размену посета високог и експертског нивоа. На такав начин Србија сарађује са чак 60 држава.

„Основни циљ заједничких војних вежби и обуке са припадницима страних оружаних снага је, пре свега, унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије. У овој години укупно ће бити реализовано 26 вежби са свим страним партнерима“, кажу у Министарству одбране.

Из кабинета Саше Ђорђевића подсећају да је Србија укључена у процес спровођења Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, учествује у НАТО програму „Партнерство за мир” и као чланица УН-а „активно доприноси очувању међународног мира и безбедности ван својих граница“. Тренутно, 320 припадника Војске Србије учествује у десет мултинационалних операција, седам у УН-овим и три под мандатом ЕУ.

 

Извор: Блиц