Издвајамо Свет

НАТО У СТРАХУ: Путин враћа у употребу застрашујуће руско оружје, које је повучено 2005. године (ФОТО)

Владимир Путин ( фото:ЈуТјуб)

Русија је успешно тестирала интерконтиненталне балистичке ракете намењене новој генерацији нуклеарних возова, пише „Индепендент“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тестови ракета за „баргузин“, железнички ракетни систем, спроведене су на космодрому Плесетск пре две недеље, пренела је руска државна новинска агенција Интерфакс.

„Они су били потпуно успешни“, навео је војни извор тој агенцији, „чиме је отворен пут за даља испитивања.“Цела платформа се састоји од неколико вагона, који прикривају стварну намену ових композиција. Очекује се да ће они бити оперативни између 2018. и 2020. године.

 Генерал-потпуковник Сергеј Каракаијев, који командује руским стратешким ракетним снагама, рекао је да ће „баргузин“ по прецизности и опсегу бити супериоран у односу на нуклеарне возове из совјетског доба. Каракаијев очекује да ће возови бити у служби до 2040. године.

Совјетски Савез је имао 12 нуклеарних возова, од којих је сваки био опремљен са по три нуклеарна пројектила. Били су познати по НАТО ознаци „скалпел“, а уклоњени су из употребе између 2003. и 2005. године.

Фото: Јутјуб
Фото: Јутјуб

Најновији напредак у руској технологији нуклеарног оружја долази, како је рекао један руски посланик, у тренутку распоређивања ракета са нуклеарним потенцијалом у Каљинградској области.Москва ће распоредити у ту област која се граничи са Пољском и Литванијом ракетни систем земља–ваздух С-400 и ракете које могу да носе нуклеарно пуњење „Искандер“.

 

Извор: РТС