Издвајамо Свет

НЕБО ЈЕ ГРАНИЦА: Руси и Кинези праве суперавион који ће одувати Ербас и Боинг!(ВИДЕО)

ПЕКИНГ – Кина и Русија ће инвестирати до 20 милијарди долара у развој широкотрупног млазног авиона за дуге релације, пишу данас кинески медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај изузетно амбициозан план договориле су Комерцијална ваздухопловна корпорација Кине (ЦОМАЦ) и руска Уједињена ваздухопловна корпорације (УАЦ), која производи „сухој суперџет 100“, у јуну ове године, када се руски председник Владимир Путин састао с кинеским колегом Сјием Ђинпингом у Пекингу.

ЦОМАЦ је навео у данашњем саопштењу да ће заједничко предузеће, које ће бити основанмо ове године у Шангају, развити широкотрупни авион са 280 седишта за летове с дометом од 12.000 километара. Тиме би ова летелица била директан конкурент Боинговом моделу 787 и Ербасу А350.

Пројект је вредан између 13 и 20 милијарди долара, с финансираће га обе стране са по 50 одсто, пренео је данас кинески државни лист Глобал тајмс цитирајући председника руског УАЦ-а Јурија Сљусара.

„ЦОМАЦ има изванредну технологију и дизајн, и сарађиваћемо не само у сегменту технолошке већ и интелектуалне својине“, рекао је Сљусар Глобал тајмсу на сајму Авијација Кине у јужном граду Џухаију, додајући да ће авион бити 10 одсто јефтинији од конкурентских.

Према подацима објављеним на интернет страницама француског и америчког произвођача авиона, каталошка цена Ербаса А350 који има 280 седишта износи 272,4 милиона долара, док Боинг 787 са 290 седалних места кошта 264,6 милиона долара. Њихов кинеско-руски ривал ће свој први пробни лет имати за седам година, наводе из ЦОМАЦ, и додају да ће испоруке кренути три године касније, преноси АФП.

Извор:Танјуг