Издвајамо Србија

НЕВИЂЕН ЛИЦЕМЕР! СТОЛТЕНБЕРГ ВУЧИЋУ: Бомбардовали смо вас да заштитимо цивиле у чему смо успели

Столтенберг (фото:ЈуТјуб)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је, после састанка с премијером Александром Вучићем, да је Србија извозник стабилности у региону.

Столтенберг је рекао да НАТО поштује војну неутралност наше земље и изразио жаљење због невиних жртава кампање НАТО-а својевременог бомбардовања СРЈ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални секретар Алијансе је заједничку прес-конференцију с Вучићем у Бриселу почео поздравом “Добар дан” на српском језику и истакао да је Србија у срцу Балкана, што је у срцу Европе, те да знатно доприноси на различите начине регионалној стабилности.

Он је казао да је имао одличан састанак с премијером Вучићем.

Поручио је да НАТО поштује суверену одлуку наше земље о војној неутралности.

Такође је подсетио да је сврха и циљ ваздушних акција НАТО-а 1999. године била заштита цивила, у чему се, каже, успело.

“Губитак живота невиних људи је била трагедија и због тога дубоко жалим”, рекао је шеф НАТО-а.

Поручивши Вучићу да је добродошао у седиште НАТО, он је додао је српски премијер имао одличан састанак са представницима Атлантског савета и то је први сусрет премијера с тим телом.

“Имали смо одличан састанак са Саветом и то показује да радимо на јачању сарадње између НАТО и Србије. Поносан сам на пријатељство са вама, захвалан што сте овде. Разговарали смо о различитим питањима, укључујући и наше заједничке безбедносне изазове”, рекао је Столтенберг.

 

Премијер Александар Вучић рекао је да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу с НАТО-ом, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону.

Број жртава НАТО бомбардовања

Током 78 дана војне кампање, према процени Владе Србије, погинуло је најмање 2.500 људи, а рањено и повређено више од 12.500.

Међутим, тачан број жртава и степен материјалне штете још није утврђен.

Процењује се да је у бомбардовању оштећено 25.000 кућа и стамбених зграда и уништено 470 километара путева и 600 километара железничке пруге.

До сада је само Министарство одбране јавно обелоданило своје податке, рекавши да су НАТО снаге убиле 631 припадника оружаних снага Србије, док их се 28 воде као нестали.

НАТО такође није објавио информације о својим губицима.

 

Извор: Танјуг/ БИРН