Србија

НИКОЛИЋ О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И КОСОВУ

Србија жели да постане чланица Европске уније (ЕУ), али постоје два услова која не може да испуни, а то је да призна независност Косова и Метохије и да буде у свађи са земљама са којима је ЕУ у свађи, пре свега мислим на Русију, изјавио је председник Србије Томислав Николић за телевизију Ал Џазира на енглеском.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

„Србија је пре 16 година почела пут ка чланству у ЕУ, живимо у јединству и са Истоком и са Западом. Желимо да постанемо чланица Уније и у том смислу може се рећи да сарађујемо више са Западом“, рекао је Николић.

Николић је додао да Србија има велико пријатељство и са Истоком, блиске односе, историјске, религиозне, језичке везе са Руском Федерацијом.

На питање зашто, паралалено са чланством у ЕУ, Србија не жели у НАТО, Николић указује да је то потпуно друга прича.

„Били смо нападнути и бомбаровани од НАТО 1999. године без разлога. То је имало огромне последице, не само на нашу економију, већ и на став наших грађана према НАТО. Уверен сам да говорим у име већине грађана када кажем да Србија никада неће бити у НАТО“, поручио је Николић.

„Ако је НАТО одбрамбени савез, не треба да будемо чланица НАТО јер Србију неће нико да нападне. Окружени смо чланицама НАТО и немамо намеру да никада више ратујемо“, додао је он.

Николић је навео и да је Србија ове године одржала скоро 100 војних вежби са НАТО, а само две са Русијом.

„Ако причате о забринутусти грађана због моје политике, то је била моја политика на изборима на којима са изабран и то ће бити моја политика ако се поново кандидујем“, нагласио је Николић.

Не могу ни да замислим, рекао је он, да будем председник државе која би се у прикривеном сукобу сврстала на било коју страну.

„Проблем који Србија има са Косовом, Украјина има са Кримом. У погледу Косова, ЕУ прихвата његову независност, Русија не. Када је реч о Криму, Русија га прихвата, а ЕУ је против тога“, објаснио је Николић.

„Ми ценимо да је Украјина суверена земља која заслужује са сачува свој територијални интегритет и суверенитет“, рекао је он.

Николић је рекао да никада није чуо неки ауторитет из Црне Горе да је рекао да је Русија умешана у прекрајање изборне воље грађана, већ се ради само спекулацијама.

„Избори су завршени, свако је добио колико је очекивао, а Црна Гора је поново у некаквој кризи како ће саставити Владу. То је историјски земља коју су створили Срби, тамо живи велики број Срба и чцесто имам расправе да ли они имају сва права као и остали грађани Црне Горе“, рекао је Николић.

Он, како је рекао,признаје независност Црне Горе, али ће је ценити по томе какав однос има према свим грађанима, не само онима на власти, него и у опозицији.

Дијалог Београда и Приштине је почео када сам ја постао председник Србије, подсетио је Николић, јер Србија жели мир, безбедност, да народ „доле живи боље“.

„Брисел и Приштина то користе за промовисање и учвршћивање независности Косова и многе ингеренције које држава Србија има ми смо пренели на Приштину, али они су истакли четири нова услова, а једна од њих је граница. Ми то нећемо моћи да испунимо“, рекао је Николић.

Србија је била најбољи партнер у тим тројним разговорима, оценио је он.

Говорећи о избеглицама и мигрантима, Николић је рекао да је ЕУ похвалила Србију поводом апсолутно хуманог третмана избеглица .

„Србија не може да постане левак кроз који мигранти улазе, али не одлазе даље. ово би могло да проузрокује велику невољу. Избеглице не виде у Србији крајњу дестинацију, а у разговорима са бриселом рекли смо да можемо да примимо до шест хиљада избеглица док за њих не буде пронађенио неко решење“, рекао је Николић у интервјуу за ТВ Ал Џазира на енглеском.

 

Извор: Фонет