Издвајамо Свет

НОВА ГЛАВОБОЉА ЗА ЗАПАД: Естонија добија проруског премијера!

Jури Ратас из про-руске странке Центар постао је нови премијер Естоније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је информација која се никако неће свидети некима у НАТО пакту, имајући у виду да је управо простор Балтика постао простор о којем се говори у контексту могуће будуће конфронтације са Русијом. Подсетимо, Естонија, као и друге две балтичке републике, Литванија и Летонија, граничи се са Русијом и чланица је Европске уније и НАТО пакта.

Ратас је преузео вођство у странци Центар након што је са те позиције почетком овог месеца отишао времешни Ундер Едгар Сависар. Иако странка Центар није критиковала руску спољну политику, а има и споразум о сарадњи са руском владајућом странком, њихов став није ни анти-ЕУ нити анти-НАТО. Даље, може се рећи да је естонска странка Центар ипак мање проруски оријентисана него што су то на пример нове владајуће гарнитуре које су недавно освојиле власт у Бугарској и Молдавији.

Именујући га за премијера естонска председница Керсти Каљулаид коментарисала је: „Уверена сам како ће Ратас бити у стању да формира снажну Владу. Што се тиче естонске спољне и безбедносне политике, она треба да остане каква јесте, а то су ми потврдили лидери водећих странака“.

Извор: Правда