Србија

НОВИ СКАНДАЛ У СКУПШТИНИ:ДС изашао из сале због Ристичевића, а посланици ДЈБ му окренули леђа

Скупштина Србије Фото:Ју тјуб

Посланици Демократске странке напустили су данас скупштинску салу током обраћања посланика на листи СНС Маријана Ристичевића, посланици из ДЈБ су му окренули леђа, а расправа у парламенту прекидана је на кратко неколико пута како би се успоставио ред

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ристичевић је у расправи о амандманима на сет правосудних закона поручио ДС да она странка која некоме оспори право говора и збора, не може да се зове демократска и да “није достојна једног (Борисава) Пекића, Николе Милошевића, Косте Чавошког, Зорана Ђинђића и свих других честитих оснивача”.

– “Мене неће нико ућуткаки, нико ме неће избацити из парламента, мене није послао (Кајл) Скот овде. Њих нећу ја да избацим, њих ће избацити народ на првим изборима – поручио је Ристичевић посланицима ДС који су напустили сали када је почео да говори.

– “Ови што су изашли хоће да ме ућуткају. Е, те среће бити неће. Хоће да ме избаце из парламента. Није мене Скот убацио у парламент. Неког другог је Скот избацио из парламента, ове које ја својом дискусијом увек избацим из парламента – рекао је Ристичевић.

Лидер Нове странке Зоран Жвковић питао је да ли би ударна група за борбу против корупције, организованог криминала и тероризма, која је предвиђена Предлогом закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, могла да открије ко је срушио Савамалу.

Ристичевић је рекао да нема ништа против да се та ударна група позабави Савамалом, као што је говорио његов колега Живковић, кога је назвао “пољопривредником у покушају”, али и навео да би та група требало да се позабави и “непостојећим факултетима у Инђији”.

– “Тај виртуелни факултет се налази у згради која је грађена без дозволе, а претходно је срушено девет зграда, које су биле законите, под заштитом државе у Инђији, да би се саградио ТQ центар и да би за се за три милиона евра купило 1.000 квадрата за виртуелни факултет. За то неко мора да одговара – рекао је Ристичевић.

Баш у тој згради, према његовим речима, Горан Јешић обезбедио је себи пентахаус од 250 квадрата.

Ристичевић каже што се тиче „Сабље“ и ударне групе, не може се “тупа Сабља надокнадити оштрим језиком”.

– “То мој колега пољопривредник никако да научи – напоменуо је он.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић, поручио је председавајућем да Ристичевића још није искључио из скупштине због свега што је урадио, а на то му је председавајући одговорио да је Ристичевић говорио о раду ударне групе и шта од ње очекује, те да не види разлог да га због тога удаљи са седнице.

Ристичевић је потом поручио политичким противницима да им неће бити потребан никакав фитнес да би дотерали килажу, ако буду често излазили из сале.

– Овде се тражи неко моје избацивање, ја ништа у парламенту нисам урадио. Ако сам нешто написао на твитеру, нек твитер суспендује тај налог. Извинио сам се, иако сам рекао истину и тачне податке. Недопустиво је што моји противници то злоупотребљавају -, рекао је Ристичевцих.

Он је навео да за разлику од њих никога није пљунуо, ни опсовао, нити јурио по канцеларијама да бије, није махао штапом или претио као што су њему претили, није претио да ће скочити на председника РИК-а, није женама завртао руку, те сматра да није заслужио такав однос у парламенту.

Посланик СНС Милимир Вујадиновић је рекао да посланици који Ристичевићу окрећу леђа или излазе напоље док он говори, заправо не окрећу леђа Ристичевићу, нити било ком посланику СНС, већ окрећу леђа 1,8 милиона грађана који су подржали СНС.

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић је поручила да сваки пут када посланици те партије окрену леђа, окрену и сви грађани који су гласали за њих.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић „изразио је задовољство што је посланичка група СНС стала иза простаклука и безобразлука Маријана Ристичевића“, рекавши да је то „доказ да заправо Ристичевић не говори оно што он мисли, него оно што му је посланичка група СНС наложила да говори”.

На то му је Ристичевић рекао да од коалиционог партнера не тражи да га бране, јер је за то сам способан, те да ће он без обзира колико камења бацили на њега, увек гледати да од камења направи мост, а не препреку.

Полемика радикала и Двери

У претходној полемици, Бошко Обрадовићо оптужио је радикале да нападају Двери у договору са Александром Вучићем, а заменик шефа посланичке групе СРС Немања Шаровић каже да је Обрадовић довео “усташу” у парламент.

– “Како то СРС заборави Александра Вучића увек када треба опозиционо да наступи, а сети се нас других из опозиције. Нападати опозицију, то може да ради неко ко је само у договору са Александром Вучићем и СНС. Нема другог образложења – рекао је Обрадовић.

Он је истакао да Двери никада нису нападале СРС, али да зато радикали нападају “ничим изазвани”.

– “Ничим изазвани, изузев договора са Вучићем, треба напасти Двери зато што су претња режиму као што се уосталом види у скупштини, где представљамо озбиљну опозицију СНС – прокоментарисао је Обрадовић.

Шаровић је Обрадовићу одговорио да има проблем са истином и да када му неко “саспе истину у очи” он виче „“Упомоћ“”, поручивши му да није “света крава, па да не може да му се каже истина”.

– “Ја сам рекао да сте довели усташу (Иван) Пернара у Народну скупштину. Ви, уместо то да одговорите, ви причате о некаквом договору радикала са Вучићем. А ко је то био жешћи противник режима Александра Вучића? Ми, радикали које хапсе… – рекао је Шаровић.

Он је Обрадовића подсетио да су Двери као ванпарлемнтарна опозиција ишле да Вучићу представе свој план обнове Србије после поплава.

– “Па кога ви заваравате…ајде да се вратимо на суштину. Да ли сте ви довели усташу Пернара у Народну скупштину? Да ли сте ви на тај начин осрамотили целу скупштину. Довели сте човека који каже: они који су протерали Србе из Крајине тијеком Олује су саме српске вође, својим распиривањем страха од усташа – рекао је Шаровић и наставио: „“Дакле, кривци за нестанак Срба из Крајине нису Хрвати, нити вођство тадашње Хрватске. Срби у Олуји побегли од страха, имагирнарног страха од усташа“.

Обрадовић му је одговорио да Двери сарађују са Живим зидом у Хрватској, наводећи да је реч о аутентичној политичкој опцији, антиглобалистичкој, која критикује НАТО и ЕУ и која, каже, има много веће разумевање за српска питања него “Шешељ и његов лични пријатељ Анте Готовина”.

– “Дакле, пре него баците камен, размислите с којим сте се ви хрватским политичарима дружили и састајали и да нису то можда праве усташе – поручио је Обрадовић Шаровићу.

Посланик радикала је узвратио Обрадовићу да се Шешељ са Готовином никада није дружио, није се са њим састајао, нити сарађивао.

– “Он је 12 година робијао у Хашком трибуналу због своје политике, идеологије… – рекао је Шаровић.

Довођење Пернара у скупштину коментарисао је и шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, али је пре тога питао Обрадовића који проблем има са СНС.

– “За разлику од вас, ми не сарађујемо са људима који су давали изјаве попут Пернара. Ваше је право да се хвалите да вам је политички савезник. Супер, немам ништа против, али немојте баш да нас трпате у исти кош са њим – рекао је Мартиновић.

Скупштина Србије наставила је данас расправу о амандманима на два закона који се односе на борбу против организованог криминала и корупције, након цега се очекује гласање о свим тачкама дневног реда, међу којима је и Предлог закона о спречавању насиља у породици.

 

Извор: Танјуг