Издвајамо Србија

ОРБАН: Имамо капитал и желимо да га улажемо у Србију!

Мађарска жели да инвестира у Србију, у секторе и привредне гране које су у вашем интересу, поручио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Орбан је, на заједничкој конфренцији за медије у Нишу, рекао да анализе те земље показују да Србија стоји пред великим узлетом у развоју, да пружа велике могућности иностраним инвестирорима.

– У Мађарској последњих година имамо нагомилан озбиљан капитал, који бисмо желели да инвестирамо у Србију. Не само у области главног града, већ и у другим областима, и да са јужним делом Србије изградимо развијене економске односе – рекао је Орбан.

Мађарски премијер је додао и да инвеститори из те државе желе да прате привредну политику Србије како би овде остали дужи период.

Према његовим речима, на основу историје тешко је увек поверовати да ће доћи боља времена за овај регион, али да бројке говоре другачије.

– Централно Европске земље које су у оквиру Европске уније доживеле су велики успех у развоју, и то предстоји Србији. Србија има велике могућности да пружа инвестирорима, много веће него раније – рекао је Орбан.

Орбан је додао и да је замолио премијера Србије Александра Вучића да потенцијалне инвеститоре из наше земље пошаље у Мађарску јер, како је констатовао, можда је та држава имала бољу економску ситуацију претходних десет година, али то не значи да ће увек бити тако.

– Једно дана ће се све изједначити. Волели бисмо када би та равнотежа карактерисала односе Мађарске и Србије, када не бисмо у Србију долазили само као инвеститори, већ и када би Срби долазили у нашу земљу да инвестирају – рекао је Орбан.

Он је истакао да је зато стабилност у Србији од кључног значаја за стабилност целе централне Европе.

– То је и у нашем интересу, и зато ћемо увек подржати све кораке против тероризма и за очување сигурне безбедносне ситуације у Србији. Подржаћемо и све кораке Србије који ће покушати да зауставе миграциону кризу – рекао је Орбан.

Када је реч о националним мањинама, Орбан је констатовао да Србија спроводи мањинску политику која превазилази се европске стандарде.

Он је обећао да ће та држава увек подржати све оне мере и трошкове који ће помоћи очувању националног идентитета Срба у Мађарској, без обзира што у тој земљи има много мање Срба него Мађара у Србији.

Извор:Танјуг