Србија

Подли план Приштине! Преко Закона о верским слободама до столице у Унеско!

Иако генерално немају замерки на Закон о верским слободама, посланици Српске листе неће присуствовати сутрашњој седници косовског парламента, где ће тема бити управо овај закон. Како „Блиц“ сазнаје, идеја косовских власти је да управо овај документ, ако буде усвојен уз помоћ српске мањине, буде коришћен као аргумент за пријем Косова у Унеско.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Намера је да се Срби врате у институције и да гласају за овај закон, на који иначе немају посебних замерки. Закон уопште није лош када су у питању верске слободе, али је ово начин да српске представнике „намаме“ у Скупштину. Да би се он изгласао потребно је да га подрже две трећине посланика из мањинских заједница – прича извор „Блица“ из косовског парламента.

Како каже, ако би закон био усвојен, аргументација Приштине која покушава да уђе у Унеско могла би да буде да Косово штити верске слободе, да је благонаклоно према свим црквама, па и српским, да их штити…

– А како најјачи аргумент био би да су и Срби гласали за њега – прича наш извор.

Посланичка група Српска листа потврдила је да неће присуствовати сутрашњој седници Скупштине.

– Као представници српског народа на КиМ сагласни смо са потребом да се материја регулише законом. Међутим, тек када се стекну политички услови да се представници Срба врате у приштинске инситуције, тада ће Српска листа вероватно подржати усвајање оваквог закона – пише у саопштењу Српске листе.

Како се наводи, за сада услови за учешће у централним институцијама представника Српске не постоје.

– Српски народ на КиМ за сада има само празна обећања да ће његова права бити поштована, а његови витални интереси бити узети у обзир у процесу доношења важних одлука – наводи Српска листа.

Извор: Блиц