Регион

ПОТПРЕДСЕДНИК ХРВАТСКЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ: Mасакрирао српске цивиле

ЗAГРEБ – Потпредседника хрватске владе и министра одбране Дамира Kрстичевића терете за ратни злочин над српским цивилима код Jаjца, пише загребачки „Национал“, позиваjући се на информациjе из Републичког центра за истраживање ратних злочина из Бањалуке.

Хрватски недељник обелоданио jе, како тврди, до сада „непознате и заташкаване“ приjаве против Kрстичевића, због ратног злочина почињеног над српским цивилима.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наjновиjи броj овог недељника наводи се да jе реч о ратном злочину почињеном током акциjе „Mаестрал“ 13. септембра 1995. у селу Бравнице, недалеко од Jаjца.

„Након што су 13. септембра 1995. године припадници Хрватске воjске напали Србобран (Доњи Вакуф), српско становништво с тог подручjа, међу коjима jе било наjвише жена, деце и стараца, бежећи пред њиховим нападом кренуло jе ка Jаjцу и Бањалуци. Kолону коjа се кретала од Србобрана ка Jаjцу напали су 13. септембра 1995, код села Бравнице, на око три километра испред Jаjца, припадници Хрватске воjске коjи су их сачекали у заседи и почели немилосрдно убиjати“, наводи Национал.

Истиче се да jе реч о ненаоружаним и потпуно затеченим цивилима, у избегличкоj колони, коjи нису пружали никакав отпор.

„Приликом тог напада неки су одмах убиjени, а неки су рањени. Према исказима сведока, само у jедном аутобусу, усред ватре коjу су отворили припадници Хрватске воjске, убиjено jе и рањено више од половине путника, да би таj исти аутобус са жртвама потом гађали зољом и запалили с преосталим рањенима и мртвима“, стоjи у тексту.

Национал причу у Kрстичевићу доноси на насловноj страни, под насловом „Kрстичевића терете за масакр 32 избеглице, жена и деце“, уз напомену да jе реч о досад непознатим и заташкаваним кривичним приjавама против потпредседника Владе Хрватске због ратног злочина.

Недељник цитира и Kрстичевића, коjи тврди: „Немам везе с тим, моjа jединица тамо ниjе била“.
„Случаj Kрстичевић“ покренут jе након хапшења 10 хрватских држављана у Oрашjу, Босна и Херцеговина, коjи се терете за ратни злочин над српским цивилима.

Након тог хапшења, почетком овог месеца, наиме, Kрстичевић jе изненада отказао одлазак у Сараjево, што су му саветовале безбедносне службе коjе, како се наводи, нису могле да му гарантуjу безбедност.

Уверен да се не плаши хапшења и да jе чист, Kрстичевић jе прошле недеље боравио на териториjи БиХ, али у Mеђугорjу, где се састао са своjом босанскохерцеговачком колегиницом.

„Национал“, међутим, наводи да се предмет против Kрстичевића у Tужилаштву БиХ води под броjем KT-РЗ-192/05, а у коjем су поред актуелног министра осумњичени Tихомир Блашкић, Станко Сопта, Mарио Петровић…

Напомиње се да jе садржаj тог предмета за загребачки недељник открио Републички центар за истраживање ратних злочина из Бањалуке.

„Према сазнањима коjима Центар располаже, Kрстичевић jе осумњичен као командант 4. гардиjске бригаде Воjске Републике Хрватске из Сплита, коjа jе у време извршења кривичног дела ратног злочина борбено деловала на подручjу општине Jаjце“, рекли су неименовани извори из тог центра.

Извор: Танјуг