Издвајамо Православље

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ СВЕТОГ НЕКТАРИЈА: Ову једну ствар никако не смете да урадите!

Сматра се да је Свети Нектарије Егински и сам преминуо од канцера по промишљу Божијем, да би био помоћ и путоказ људима који од тога болују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Православни верници 22. новембра славе Светог Нектарија Егинског, који је био грчки монах настојник манастира на острву Егина поред Атине, а посебно му се моле болесници канцера, рака и малигних болести.

Живео је половином 19. века, а преминуо 1920. године. Верници на сутрашњи дан одлазе код његових светих моштију у цркву на острву Егини, у манастире који имају честицу Светог Нектарије Егинског (део светих моштију) или се целивају његове иконе, помазује се освећеним уљем Светог Нектарија Егинског и сваки дан се чита Акатист и молитва Светом Некатрију Егинском за исцељење.

Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Био је пети од шесторо деце. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Године 1886. је рукоположен у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског. 1892. године Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Верници који желе да оздраве, читањем акатиста обраћају се светитељу да га он заступа код Бога и помогне му у излечењу.

На списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију и Паркинсонова болест.

Такође су забележена његова чуда у разним несрећама као што су бродоломи, сурвавање аутобуса у провалију, напади ајкула, уједи змија и остали. Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Сматра се да је Свети Нектарије Егински и сам преминуо од канцера по промишљу Божијем, да би био помоћ и путоказ људима који од тога болују.

Он је преминуо од малигне болести да би добио венац славе Божије за свој богоугодан живот, док је нама људима болест путоказ и опомена да се окренемо Господу и схватимо вољу Његову, коју обично не примећујемо бавећи се својим стварима, проблемима и животима.

На дан Светог Нектарија само уз веру, љубав и молитву може се доћи до спасења. Данас никако не би ваљало умањивати његов значај нити исмевати људе којима су његова чуда помогла.

Извор: Телеграф.рс