Издвајамо Србија

Притиска ли Запад Приштину да „спусти лопту“ око НАЈВАЖНИЈЕГ ПИТАЊА за Србију?!

Издвајање мишљења једног од судија Врховног суда Косова у случају “Трепча” могао би да буде увод у притисак са Запада на Приштину да “спусти лопту”, како би се показао гест добре воље према Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјално веће косовског Врховног суда затражило је поништење Закона о Трепчи, пошто је један од судија тог већа утврдио да у њему постоји озбиљан недостатак – онемогућена наплата потраживања од овог предузећа.

Како кажу извори “Блица” из Владе Србије, оваква одлука је први корак ка томе да Запад почне да притиска Приштину, јер је незадовољан њеним понашањем у случају “Трепча”.

– Имамо информације да би могао да уследи притисак Запада да се закон повуче – прича наш извор.

Како каже, за сада се са “Трепчом” не дешава ништа.

– Са приштинског становишта, Хашим Тачи је потписао Закон и он је ступио на снагу. Са друге стране, Србија све документе Приштине сматра ништавним. Видећемо како ће тај Закон заживети у пракси. Како ће, рецимо, косовске власти ући у фотацију Лепосавић – прича наш извор.

Да је ово добар знак сматрају и у Српској листи јер је, како наводе, Закон о Трепчи неодржив.

– Овај потез Специјалног већа Врховног суда Косова јасна је потврда да је Закон о Трпчи неодржив, јер не може добити позитивну оцену ни у једној непристрасној правној анализи. Најрационалније решење би било да Уставни суд Косова, ако већ из политичких разлога није желео да уважи примедбе Српске листе, уважи мишљење друге високе косовске судске инстанце и поништи закон – кажу за “Блиц” у Српској листи.

Како наводе, након тога би требало да се једном заувек прекине са праксом да се о питањима која су од виталног значаја за српски народ на Косову одлучује без учешћа политичких представника Срба, “јер без наше сагласности теме попут “Трепче” не могу бити решаване на праведан и одржив начин.

– Такав развој догађаја био би вишеструко користан јер би ишао и у прилог стабилизацијији политичких односа на Косову – кажу за “Блиц” у Српској листи, где наводе да приликом усвајања Закона о Трепчи нису поштовани витални интереси српског народа, закон није разматрала ни комисија за заједнице, као да ни Српска листа није имала никакву могућност да утиче на његов садржај.

У Српској листи кажу да се у образложењу судије Врховног суда Косова наводе се готово исти аргументи које је и Српска листа изнела против Закона о Трепчи, “што само потврђује да смо били у праву када смо упозоравали на тешка кршења елементарних правних и цивилизацијских норми”.

Разлози због којих судија Врховног суда Косова тражи поништење Закона о Трепчи су тај што он анулира вредност потраживања, без икакве компензације, као и то што се делимична експропријација врши у корист приватних лица без икаквог образложења.

На овакав развој догађаја реаговао је и саветник за правна питања премијера Косова Бесник Бериша, који ја казао да “нико и ништа не може довести у питање уставност Закона о Трепчи па ни судија Посебног одељења Врховног суда”.

– Једина судска инстанца која може да оцени уставност било ког законског акта је Уставни суд Косова. Уставни суд је констатовао да је Закон о Трепчи у потпуном складу са Уставом и да не доводи у питање никакво право, како се истиче у саопштењу Врховог суда Косова – рекао је Бериша.

Закон о Трепчи, који је на снагу ступио пре неколико дана предвиђа одузимање вредне имовине од “Трепче” и пребацује је без икакве накнаде на тек оформљено акционарско друштво, у коме је 80 одсто акција у власништву Косова, а 20 одсто у приватном власништву. Акционарско друштво, према закону, не преузима обавезе “Трепче” нити гарантује за њих.

Извор:Блиц.рс