Издвајамо Свет

ПУТИН ПОРУЧИО ПОБУЊЕНИЦИМА: Бежите док можете, кад падне мрак, сравнићемо вас са земљом!

Путин (фото:ЈуТјуб)

Побуњеничке групе у источном Алепу игнорисаће ултиматум руског председника Владимира Путина, који им је наложио да се до данас у 19 часова повуку из града.

Док руска флота заузима своје положаје у Медитерану, предвођена носачем авиона “Адмиралом Кузњецовим”, Путин је прогласио хуманитарни 10-сатни прекид ватре у петак, 4. новембра, од 9 ујутро до 19 часова увече.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Побуњеницима који се боре против режима сиријског председника Башара ал Асада објавио је да је отворено осам коридора из њихових упоришта у источном Алепу, који је под опсадом већ четири године. Шест коридора намењено је за цивиле, а два за борце.

Коридори су, тврди Москва, отворени за све који желе да напусте тај град, а биће затворени у 19 часова. Када зађе сунце, најавила је Војска Русије, почиње бомбардовање које ће сравнити са земљом све што је остало од источног Алепа.

Побуњеници тврде да немају чега да се боје и да не би могли да побегну чак ни када би хтели. Извори с побуњеничке стране тврде да сигурне руте из града заправо уопште не постоје, али да ни обећано бомбардовање неће променити ток рата.

 

Побуњеници су протеклих дана појачали своје нападе на западни део града, где се налазе снаге одане Асаду, да би се пробили из окружења и повезали територију са четврти Салахедин, која је такође под контролом побуњеника.

Кад би успели да пробију опсаду, како тврде, побуњеници и становници источног Алепа најзад би могли да добију преко потребну храну, лекове и оружје.

– Ситуација је врло сложена – рекао је Мохамед ал Ахмад (29), трговац из старог града.

– Не постоји начин да изађемо из Алепа. Пре него што је почела последња битка, било је начина, али проблем је био што би дошли у подручје које држе Курди, и онда би морали да им платите да уђете у подручје под контролом Асада. Ако имате проблема са режимом, могли би да вас ухапсе.

Ахмад се не боји нових напада.

– Русија нас ионако већ бомбардује. То нас не плаши. Неће нам бити другачије ни ако појачају своје нападе.

 

Извор: Јутарњи