Издвајамо Свет

ПУТИНА НЕ ЗАУСТАВЉАЈУ РАКЕТНИ СИСТЕМИ: Ево какав је одговор сад дао Америма!

ЈАПАН – је јуче уложио протест због тога што је Русија распоредила ракетне системе на два острва курилског архипелага Итуруп и Кунашир, у западном делу пацифичких острва. Ово је очекивана одлука, јер око спорних острва Јапанци и Руси безуспешно преговарају 70 година, али овога пута све има додатну тежину јер се неспоразум догађа у предвечерје Путиновог доласка у Јапан, планираног за 15. децембар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руси су на Итуруп и Кунашир допремили обалне ракетне комплексе „бастион“ и „бал“, али верују да то неће утицати на планирани Путинов пут. Портпарол руског лидера Дмитриј Песков је објаснио да се и даље воде интензивне припреме за посету која би требала да буде 15. и 16. децембра ове године. Размештање ракета Руси објашњавају намером да заштите своје територијалне воде као и обале где је могућ непријатељски десант.

Такве ракетне комплексе Руси су допремили и у своју енклаву на Балтику у Калињинградску област.

Московски војни експерти тврде да је Русија поставила „бастион“ и „бал“ на два курилска острва као одговор на активности САД у Азијско-тихоокеанском региону. „Бастион“ успешно штити простор површине 150 квадратних километара. Он користи противбродске ракете „јахтонг“ чији је домет до 300 километара. Посада „бастиона“ може да га припреми за отварање ватре за само четири минута.

Обалски ракетни комплекс „Бал-Е“ је намењен контроли територијалних вода и заштити поморских база. Домет ракета X-35 је 120 километара, а посади је потребно десет минута да га припреми за гађање.

Руски пуковник у пензији, а сада војни експерт Виктор Мураховски тврди да ће на Сахалину и Курилским острвима Русија имати први одбрамбени корпус. Главна опасност у том региону прети од САД. Осим тога не сме се потценити јапански војни потенцијал.

У марту ове године министар одбране Русије Сергеј Шојгу је казао да Русија осим ракетних комплекса на Курилима намерава да има на бојевом дежурству и беспилотне летелице нове генерације.

После самита Атлантско-тихоокеанске економске сарадње у Перуу председник Владимир Путин је 21. новембра изјавио да је Москва спремна за дијалог са Токијом о различитој сарадњи али су Курилска острва суверена руска територија.

Дежурна тема

Путин и Шинзо Абе би требало да у Токију разговарају о ширењу економске сарадње, као и о „дежурној теми“ – потписивању Договора о миру између те две земље који досад није потписан управо због спора око четири јапанска острва која су после Другог светског рата припала Русији. Острва Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи Јапанци зову „северним територијама“. СССР и Јапан су 1956. потписали Декларацију о прекиду рата између две земље, и после тога Никита Хрушчов је био спреман да Јапану врати Шикотан и Хабомаи, али је Токио инсистирао на сва четири острва.

Извор: Новости