Издвајамо Србија

РАДЕНКОВ ДОКТОР НА САСЛУШАЊУ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Родитељи су направили пропуст“

Саслушање је трајало од осам ујутро до 16 сати, а према речима адвоката Цветка Марића, браниоца доктора Бојанића, ово је била прва прилика да осумњичени лекар да исцрпну изјаву поводом трагичног случаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током првог дана саслушања у Основном јавном тужилаштву у Лозници саслушан је доктор Добривоје Бојанић, ортопед Опште болнице, који је осумњичен за несавесно лечење осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака, као и дечакови родитељи Зорица и Милан.

Саслушање је трајало од осам ујутро до 16 сати, а према речима адвоката Цветка Марића, браниоца доктора Бојанића, ово је била прва прилика да осумњичени лекар да исцрпну изјаву поводом трагичног случаја.

– Доктор је одлучио да изнесе изјаву у пуном капацитету, са свим аргументима, веома опсежно и обимно. Његова изјава се тицала свих околности, од пријема до трагедије, која се догодила у Београду – каже Марић. Према његовим речима, осумњичени доктор Бојанић је указао тужилаштву да је спреман и вољан да у свему учествује не би ли се утврдила истина и шта је, и када, кренуло наопако, односно, када се стигло до тачке када више није било повратка.

– Доктор је указао на чињеницу да је по протоколу лечења предузео све што је и до тада предузимао, позивајући се на своје искуство ортопеда. Још је указао на чињеницу да је са посебном пажњом пружио негу дечаку јер је реч о детету. Описао је детаљно цео поступак у опсежном излагању које је трајало три сата – прича адвокат Марић, додајући да је Бојанић објаснио своје поступање и приликом првог прегледа и после на контроли, изјаснивши се да се до сада са овако нечим није сусрео у својој пракси нити неко од његових колега.

Пошто је адвокат Марић саветовао доктору да убудуће не даје било какве изјаве док траје поступак, он је изнео још неке детаље истичући да је доктор Бојанић пред тужилаштвом појаснио да је свако његово поступање у складу са „подобним начином лечења, да је употребио подобна средства, да су примењене одговарајуће хигијенске мере и да је то све било у складу са добром праксом и неписаним протоколом лечења“.

– Свако покретање неког поступка подразумева да се најпре обави прикупљање обавештења и зато је доктор у полицији дао изјаву која се односила на цео догађај, али, у формалном процесу, та изјава нема никакав значај јер је дата без присуства браниоца. Изјаву коју је данас дао једина је кредибилна на којој се може заснивати одлука тужилаштва. Она може ићи у његову корист, али и на штету – објаснио је за „Блиц“ бранилац Марић. Још је рекао да је током давања изјаве доктор Бојанић тврдио да је очистио рану на дечаковој руци, као и то да је предложио болничко лечење, али да је пропуст начињен јер родитељи нису потписали да то не желе.

Мада се данас није срео са дечаковом мајком и оцем, он је пред тужилаштвом изјавио најдубље саучешће рекавши да и сам жели да се што пре дође до истине. Адвокат Марић каже да ће наредних дана бити саслушано медицинско особље из Лознице које је у неким деловима учествовало приликом пријема и лечења дечака, почев од Хитне помоћи, преко педијатрије, дечјег одељења, до ортопедије, а да је за 25. и 28. новембар планирано саслушање десетак лекара из Београда који су учествовали у лечењу Раденка Никодиновића у Институту за мајку и дете. После овог дела процеса, свако од учесника у поступку има право да предлаже нове доказе и сведоке, а онда се предмет упућује на стручно медицинско вештачење, које би са свим исказима и документацијом требало да одговори на сва питања. Тек након тога може се очекивати одлука тужилаштва у ком правцу ће овај поступак ићи и према коме, објашњава Марић.

– Доктор Бојанић је до даљег слободан, не може бити приведен јер ће се одазивати сваком позиву. Не постоји ни један разлог сходан закону о кривичном поступку да у овом тренутку буде приведен. Он се изјасноио да ће активно учествовати у процесу и, уколико током истраге буде потребе да се додатно саслуша, он ће доћи, али за сада нема потребе за тим – каже Марић.

Извор:Телеграф.рс/Блиц