Србија

РАДУЛОВИЋ О ИНЦИДЕНТИМА У СКУПШТИНИ: Уставни суд да спречи насиље над посланицима

Посланици Покрета Доста је било затражили су данас објашњење за опомене које су им изречене прошле недеље на седници парламента која је, како наводе, била на ивици физичког обрачуна, најављујући да ће од Уставног суда тражити да спречи такав вид „насиља и кажањавања посланика у парламенту без икаквог образложења“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Шеф посланичке групе ДЈБ Саша Радуловић сматра да је лако изводљиво да буде реда у парламенту, а као пример је навео да би у том смислу корисно било да се, рецимо, посланици не називају криминалцима и лопужама.Иначе, Радуловић тврди да посланици Доста је било нису никога провоцирали, нити добацивали, те да су само од председнице парламента тражили да добију реч и то по Пословнику.

Објаснио је да су два посланика ДЈБ кажњена у петак и искључена са седнице из непознатих разлога, док су истовремено посланици СНС најгрубље вређали посланике ДјБ, али и све посланике опозиције, а да није било могућности да ДјБ одговори на такво понашање.

Радуловић каже да су пет пута заредом тада реч добили посланици СНС и да су посланици ДЈБ из протеста кренули из сале, иако су се претходно јављали по Пословнику, док их је председница опомињала да престану да добацују и да ометају рад парламента.

Он не види зашто би аплауз био забрањем у скупштини, то, тврди, константно раде посланици СНС.

Новинарима се обратило и двоје посланика ДЈБ који су искључени, па је тако Татјана Мацура рекла да је неоправдано удаљена са седнице, чиме је доведена у ситуацију да јој „кадија и тужи и суди“, с обзиром да на оптужбе у парламенту ДЈБ не може да одговори, јер не добијају реч.

Посланик Бранисав Михајловић, коме је такође изречена опомена, рекао је новинарима да је после силних увреда у петак, а на које није било дозвољено да одговоре, ДЈБ из протеста одлучио да изађе из сале у чему си били ометани.

Извор: Танјуг