Србија

Расуло у СНС-у? Свађа између Николића и Вучића шокирала све!

Протест Војске Србије, одржан у недељу, нова је тема око које су се директно и јавно сукобили председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић. Како се приближавају председнички избори у 2017. години, све је више несугласица између двојице најмоћнијих људи у држави, а „Блиц“ је за овај пут издвојио 12 спорних тачака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1) Протест војног синдиката

Николић подржава војна лица која протестују, како кажу, због тешког социјалног и материјалног положаја.

– Војска је стуб свих политика и не могу се на њој преламати мере којима би се доказало да може довољно да се уштеди. Ко не жели своју војску, тај ће зажалити што има туђу – рекао је Николић.

Вучићм, међутим, има другачији став:

– Шта год ко мислио, ми немамо ћуп из којег можемо да вадимо паре кад год неко каже да није задовољан. Мој одговор Николићу и сваком другом је да колико будемо способни да направимо већи раст, таква ће нам увећања бити – рекао је он, поручивши да „не можемо да се пружамо колико нисмо дуги“.

Вучић је рекао да ће војсци бити повећане плате за пет одсто, иако „ММФ није желео да види било какво повећање у војсци и полицији.

2) Косово и Унеско

Николић је пре десетак дана казао да ће у случају да Косово постане члан Унеска, предложити да се прекину разговори са Приштином.

– Незамисливо је да Косово буде у Унеску без преговора у Бриселу. У случају таквог исхода на гласању на Генералној скупšштини Унеска, предложићу да прекинемо разговоре са Приштином, а да свом народу помогнемо и омогућимо да живи боље него до сада, и на КиМ, и у осталом делу Србије – рекао је Николић.

Са друге стране, Вучић је казао да ће се Србија борити да не дође до „пријема самопроглашеног Косова у Унеско“.

– Не бих да прејудицирамо било шта. Ми ћемо да се боримо да Косово не буде члан Унеска. Наше је да разговарамо са Албанцима – рекао је Вучић.

3) Председнички избори

Још је непознаница ко ће бити кандидат СНС на предстојећим председничким изборима, а још мање да ли ће то уопште бити Томислав Николић. Да се само и искључиво он пита, дилеме не би било.

– Нисам тражио подршку ни од кога, али тренутно не видим ко би сада тај посао могао боље да обавља – рекао је Николић.

Каже и да још није одлучио да ли ће се поново кандидовати.

– Када је реч о председничким изборима, не бавим се њима, нити ћу да се бавим, иако се неки у Влади тиме баве – казао је он на представљању резултата 100 дана Владе Србије.

На питање да ли је осим њега и Николића могућ трећи кандидат СНС за председничке изборе, Вучић је за загребачки „Глобус“ одговорио:

– Немам још никог. Видећемо – казао је он.

4) Ванредни парламентарни избори

Председник Николић није био за то да се у 2016. години одрже ванредни парламентарни избори.

– Нису нам потребни (избори) јер земља напредује и успева на многим пољима док су популарност СНС и Вучића у Србији толико велики да нема шта да се проверава – рекао је Николић 31. децембра 2015.

Међутим, петнаестак дана касније, Вучић је обавестио јавност да ће ванредних парламентарних избора бити.

– Моја одлука је да идемо на изборе. Избори су такмичење ништа друго. Србија треба да каже хоће ли у ЕУ. Нећемо да водимо ово друштво даље у сукобе – рекао је тада Вучић.

5) Полиграф

Николић је у интервјуу “Блицу” казао да не признаје полиграф као средство доказивања истине.

– То није средство које признајем, нити га закон признаје – рекао је Николић.

Неколико дана након тога Вучић је одговорио да не сумња у његову веродостојност.

– Е, па ја признајем полиграф, као што је признат у и међународним инситуцијама, тако га и ја признајем. Верујем у полиграф исто као што верујем да поштени људи немају разлога да беже од детектора лажи – рекао је Вучић, коментаришућу Николићеву изјаву.

6) Саветници

Управо су саветници неретко разлог због којих се осете варнице на релацији Вучић- Николић.

На питање питање како коментарише све чешће примедбе које председник Николић износи на рачун његових сарадника, Вучић је својевремено одговорио да Николић има право да изнесе своје мишљење.

– Могао бих и ја сад да причам о његовим саветницима, али нећу, имам озбиљнијег посла – рекао је Вучић

Вероватно најважнији саветник Николића – Оливер Антић, после посете бившег шефа ДБ Радета Марковића у затвору и жестоких критика Вучићевих сарадника због тога, иступио је из СНС

7) Тајкуни

У једном од интервјуа, Николић је казао да није требало хапсити тајкуне, већ их искористити, чиме се ставио на сасвим супротну страну од политике Александра Вучића и Владе Србије.

8) СНС

Такође, Николић је својевремено рекао и да га СНС не брани од напада и медијске кампање, а да је он основао странку.
– Свако на власти има странку да га брани осим мене – рекао је Николић.

9) Бриселски споразум

Није непознаница да Николић има прилично тврд став када је реч о решавању косовског питања. Тако је, док су Вучић и Влада радили план за дијалог са Приштином, Николић говорио о аутономији Косова и “контраплану” за решавање овог питања.

10) Ко се са ким састаје
Случајно или намерно, крајем 2014. се погодило да је Вучић боравио у Берлину и то на састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел, док је Николић истог тог дана био домаћин посете председника Белорусије Александра Лукашенка, који се налази на црној листи ЕУ.

11) Поплаве и летовање

После разорних поплава које су погодиле Србију, Николић је имао замерке на рад Владе Србије зашто обнову не спроводи брже и ефијкасније.

– У септембру или октобру већ може да буде зима. Деца полазе у школу, треба да пођу из кревета и из куће спремљеног ручка, а ове куће још нису спремне. Зато треба много брже да се ради – истакао је тада Николић, рекавши да је очекивао да ће Канцеларија за обнову бити другачије организована и да ће у њу по инструкције долазити инжењери и техничари из читаве Србије.

Док је ово говорио, Николић је био на летовању у Бодруму док је, са друге стране, Вучић рекао да баш због поплава неће ићи на одмор.

 

Извор: Blic