Издвајамо Свет

РОБЕРТ Ф. КЕНЕДИ ОТКРИВА ТАЈНУ: Све је то лаж, ево зашто се уствари води рат у Сирији…

Нећак бившег председника Џона Ф. Кенедија је окривио војне планере Вашингтона за уништење Сирије и успон ИСИС-а на Блиском истоку.

Роберт Ф. Кенеди јуниор, амерички еколошки активиста и адвокат чији су ујак и отац убијени, рекао је да су САД искористиле џихадистичке борце да би покушале да уклоне Башара ел Асада са власти и да би затим спровеле амбициозни пројекат у оквиру којег би се испоручивао гас од Персијског залива до ЕУ путем цевовода који би пролазио кроз Саудијску Арабију, Јордан, Сирију и Турску.

Али главни циљ овог пројекта је уништење Русије јер би гасовод који је ушао у Европу послужио за коначну елиминацију Русије као добављача енергената.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О овом пројекту се говори већ две деценије, а цевовод би требало да пролази кроз све оне области које се налазе под контролом ИСИС-а.

Исламска држава се на светској сцени појавила изненадно, показујући значајне војне способности тактике које превазилазе сва очекивања.

 

Пројекат вредан 10 милијарди долара се први пут појавио 2000. године.

Башар ел Асад је девет година касније изјавио да неће подржати ту иницијативу која би омогућила Катару директан приступ европском енергетском тржишту преко терминала у Турској.

Убрзо након тога, ЦИА је почела да финансира опозиционе групе у Сирији, навео је Кенеди.

ЦИА је тај план покренула неколико месеци пре него што је дошло до побуне у Сирији, што јасно указује на то да је конфликт у Сирији заправо инострано спонзорисана побуна усмерена на спровођење пројекта цевовода, а не на изазивање грађанског рата с циљем постизања некаквих права.

Штавише, „амерички обавештајни планери су од самог почетка знали да су њихови плаћени заступници радикални џихадисти који ће покушати да изрежу себи део територије за формирање новог исламског калифата од сунитских региона у Сирији и Ираку“, појаснио је Кенеди.

То је управо оно што се догодило након што су терористи ИСИС-а лансирали офанзиву на други највећи град у Ираку, Мосул, из свог сиријског упоришта у Раки 2014. године.

 

Они су затим прогласили исламски калифат на територији под њиховом контролом, шокирајући свет својом бруталношћу, финансијским ресурсима и војним способностима.

Кенеди је додао да није случајно то што је катарски цевовод требало да пролази управо кроз оне регионе Сирије који су сада под окупацијом Исламске државе.

Он је рекао да би спровођење овог пројекта могло да има велике геополитичке последице. Анкара би добијала профит од транзита, док би сунитска краљевства Персијског залива постала доминантна над светским тржиштем гаса.

Цевовод би такође пружио одређену предност Саудијској Арабији у односу на њеног шиитског непријатеља, Иран.

Али главни циљ овог пројекта је уништење Русије јер би гасовод који је ушао у Европу послужио за коначну елиминацију Русије као добављача енергената.

То би био коначан слом Русије, али обавештајне службе Русије су то одавно знале, па је улазак Русије у Сирију био неминован по цену светског рата.

Да ли ће се светски рат и догодити остаје нам да видимо, али судећи по свему, рат само што није почео.

Проблем је у томе што ће такав рат прећи у нуклеарни.

 

Извор: Wебтрибуне.рс