Издвајамо Свет

РУСИ КРЕЋУ У ОДЛУЧУЈУЋИ НАПАД: У бој иде и „Адмирал Кузњецов“

Група руске војне морнарице, на челу са носачем авиона „Адмирал Кузњецов“ и тешком нуклеарном ракетном крстарицом „Петар Велики“, припрема се да у наредна 24 сата изведе напад на борце у провинцији Алеп, у околини града Алепа, потврдио је за руску „Газету“ извор у Министарству одбране Русије.

Напад уз коришћење крстарећих ракета „калибар“ и авијације усмерен је против бораца који се налазе на удаљеним прилазима граду, а не против цивила у стамбеним четвртима, наглашава извор.

„Главни задатак авијационе групе, заједно са бродовима Црноморске флоте Русије, стратешком авијацијом и авијацијом далеког домета, као и авионима из авио-базе Хмејмим, јесте да изведе ракетно-авијационе нападе на удаљене прилазне позиције бандитских формација које покушавају да продру у Алеп“, рекао је извор.

Према његовим речима, током ракетно-авијационих напада великих размера планирано је да буде употребљено најновије наоружање, међу којима су крстареће ракете „калибар“.

Међу бродовима руске војне морнарице, смештеним у источном делу Средоземног мора, нема ниједног који би могао да употреби крстареће ракете 3М-14 „калибар-НК“. Ипак, у нападима на објекте терориста могу да буду употребљене ракете „калибар-ПЛ“, лансиране са подморница.

Раније је британски лист „Тајмс“, позивајући се на изворе у војној обавештајној служби, писао да се у Средоземном мору налазе три руске нуклеарне подморнице, у чијем би наоружању могле да буду ракете тог типа.

Поред тога, уређаји 3М-14 „калибар-НК“ могли би да буду лансирани из Каспијског мора, као што је већ био случај. Могућа је, такође, борбена примена крстарећих ракета из ваздуха типа X-101, које се лансирају са стратешких ракетних носача „Ту-95“ и „Ту-160“.

Сада се завршава утврђивање области у којима се гомилају терористичке оружане формације и у којима се налазе кампови за обуку и базе за снабдевање, објаснио је извор.

Због тога је у Сирији знатно повећана групација руских обавештајних средстава, међу којима су беспилотне летелице и радари.

За прикупљање података активно се користи и орбитална космичка групација. За последње две седмице борци су у неколико наврата покушали да продру у Алеп из западног и југозападног правца.

У нападима је учествовало више од 2.000 терориста, уз подршку неколико десетина тенкова, оклопних машина и џихад-мобила са самоубицама.

Извор: rs.sputniknews.com