Издвајамо Свет

САД У ШОКУ: Исланд протерао ФБИ из земље, ево зашто…

Исланд је избацио ФБИ из земље након што су сазнали да су их власти САД-а лагали о сврси њихове посете и да су били тамо само да би прикупили информације о WикиЛеакс-у.

Огмудур Јонасон, бивши министар унутрашњих послова Исланда, каже да је примио хитну поруку од власти САД-а у којој се каже да је “дошло до непосредног напада на базе података владе Исланда“ од стране хакера, и да ће они послати ФБИ агенте да то истраже.

Међутим, по њиховом доласку је постало очигледно да није било никаквог напада и да су ФБИ агенти ту само да би тајно прикупили податке о WикиЛеакс-у и Џулијану Асанжу. “Осморици или деветорици“ ФБИ агената је тада наређено да напусте земљу.

WикиЛеакс има много чланова на Исланду, активиста које је захватио анти-естаблишмент Пиратске партије.

Бригита Јонсдотир, лидер Пирата, је бивши члан WикиЛеакс-а која је радила са Асанжом на објављивању Колатералног убиства 2010 године.

 

ФБИ има форму када је у питању истраживање WикиЛеакс-а путем Исланда. У децембру 2010. године, амерички адвокат за Источни округ Вирџиније је тражио информације о Тwиттер налогу Јонсдотирове. У судском позиву су наведене одређене одредбе завере које су усмерене на оне за које се сматра да су помогли.

Херберт Снорасон, бивши члан WикиЛеакс-а некада близак Асанжу, је написао на свом сајту да је добио наређења 2. маја, укључујући и налог за претрес Гоогле-а за “све е-мејлове повезане са Гмаил налогом, сваком информацијом коју су имали о његовом идентитету и све што је поставио на Гоогле сервис.“

Снорасон каже да је разлог за тај налог за претрес био “јер је имао понеки рагзовор са аустралијским момком беле косе. Ова врста налога је уручена ка још доста људи.“

Још један млади активиста, Сигурдур Инги Тордарсон, је рекао на затвореној седници исландског парламента 2013. године да је сарађивао са агентима САД-а у истраживању WикиЛеакс-а.

 

“Он се тада премишљао око сусрета са Џулијаном. Они су покушавали да га натерају да иде тамо озвучен,“ рекла је Јонсдотирова у интервјуу.

Наредба агентима ФБИ-а да напусте државу доказује да острвска земља која је сама себи довољна ради нешто више од декларативне одбране идеала транспарентности и слободе. То је такође моћан приказ суверенитета који указује да ће бити искрени када је реч о плановима да одобре држављанство Едварду Сноудену.

На питање новинара да ли су забринути да би давање држављанства Сноудену могло да разбесни њиховог НАТО савезника, САД, Јонсдотирова је рекала: “Па, ми смо већ радили ствари које се не свиђају другим нацијама. Понекад треба радити оно што је исправно, а не оно што је лако.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2016.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930