Издвајамо Србија

ШЕШЕЉА САД ОПТУЖУЈУ ЗА ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Девенпорт упућује званичан протест Србији због Шешељевих увреда

Шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт упутиће званичан протест Министарству спољних послова и Скупштини Србије због низа увреда и напада углавном лидера радикала Војислава Шешеља на седници Одбора за ЕУ

Девенпорт је требало да представи извештај ЕУ о напретку Србије, али су га у томе четири сата ометали и вређали чланови СРС и Двери предвођени Војиславом Шешељом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи извор, Девенпорт ће током следеће недеље сигурно послати протест надлежном министарству и Скупштини, а само је питање у којој форми ће он да буде. У сваком случају, уследиће реакција на овај дипломатски скандал.

– Још не знамо да ли ће то бити протестна нота или нека врста обавештења. Због свега што се десило на седници Одбора, он као страни дипломата мора да одреагује и то се од њега и очекује – наводи извор.

Да ће се Девенпорт званично жалити на третман који је имао у парламенту и понашање појединих посланика према њему, потврђено нам је и у Скупштини Србије.

 

Видела сам се са Девенпортом и после седнице. Он ће се надлежним органима сасвим сигурно обратити одређеном нотом. Реаговаће и према Народној скупштини, а било је назнака да ће протест упутити и Министарству – наводи за “Блиц” Мариника Тепић, председница скупштинског Одбора за ЕУ и посланица ЛСВ.

Девенпорт се, како је данас изјавио, писмом већ обратио Маји Гојковић, председници парламента.

– Обавестио сам је шта се десило. Написао сам и да сам спреман да се вратим на њен позив, јер желимо да чујемо ставове посланика што се тиче извештаја – изјавио је он.

А шта се у четвртак заиста догодило у Скупштини и како је функционер ЕУ истрпео увреде и нападе појединих посланика, предвођених лидером радикала?

Седница скупштинског Одбора за евроинтеграције организована је дан након што је премијер Александар Вучић и званично примио извештај о напретку Србије на путу ка ЕУ. То је иначе била и досадашња пракса у Скупштини Србије, а Мајкл Девенпорт је био спреман да извештај пред парламентарцима и усмено образложи.

Позив да присуствују седници добили су сви посланици, будући да се ради о важном документу, али своје присуство су потврдили само чланови Одбора. Зато је одржавање седнице било предвиђено у сали у којој се она иначе одвијају седнице тог тела.

 

Дошли организовано да провоцирају

Па ипак, супротно очекивањима, тамо су се, очигледно организовано, појавили и посланици СРС, од којих је само Шешељ члан Одбора, и посланици Двери, иако у том телу немају ниједног члана. Радикали су се одмах сместили на место на којем је требало да седи Девенпорт и нису хтели да се склоне. Потом је одлучено да се седница Одбора пребаци у малу салу и тамо се догодио циркус!

Шешељ Девенпорту: “Јеси ли ти нормалан? Хоћеш да те испоручимо?”

Покушаји да шеф мисије ЕУ представи извештај трајали су четири сата, а чланови СРС и Двери су га спречавали у томе уз објашњење да нису добили извештај на српском језику. Ипак, то је био само изговор за примитивно понашање и срамотне нападе на Девенпорта који су убрзо уследили.

Ево како су се поменути посланици обраћали шефу Мисије ЕУ у Србији.

Војислав Шешељ, увреда И

“Шта ми још треба да испунимо да би ушли у ЕУ? Траже да се моји најближи сарадници испоруче Хашком трибуналу. Немој ми тебе да испоручимо, бре! Јеси ти нормалан?!”

Војислав Шешељ увреда ИИ

“Шта ради Девенпорт на нашој седници? Он нема право да седи овде, може да седи на галерији, али тамо нема друштво, неће нико да седи са њим”.

У паузи је лидер СРС пуштао српску песму о новом председнику САД Доналду Трампу и председнику Русије Владимиру Путину и тражио од Девенпорта да му да број телефона како би му послао снимак.

 

Војислав Шешељ, увреда ИИИ

“Девенпорте, чујеш! Дај ми број телефона, шта се бојиш? Па нећу да те узнемиравам, само песму да ти пошаљем!”.

Јово Остојић (посланик СРС кога тражи Хашки трибунал због непоштовања суда и утицања на сведоке):

“Девенпорт је дошао да мене увати, а не тебе Марјане. Дошао нечовек који тражи једног човека, двоје или троје да одведе. Да смо прави, овде не би седео”.

И поред свега овога Девенпорт је био спреман да сачека да се ситуација смири и да извештај представи посланицима. Тепићева каже да је он имао разумевања и да је због тога одложио све своје састанке који су били предвиђени за тај дан.

Шешељ био спреман на изношење из сале

– Посланици СРС деловали су синхронизовано. Мој утисак је да је недостављање извештаја на српском било само повод, а прави циљ је био да се његово представљање онемогући. Девенпорт је рекао да ће да остане до краја, у нади да ће они изрекламирати пословник и рећи шта имају, али то се није догодило – препричава председница Одбора за ЕУ.

Ниједна опомена за срамотно понашање

Упркос срамотном понашању, посланицима СРС није изречена ниједна опомена нити су избачени са седнице. Зашто се то није догодило?

– Имала сам овлашћења да то урадим, да изричем опомене. Могу да изрекнем две, а после тога да зовем обезбеђење. Али, знате шта би се у том случају догодило? Шешељ је рекао да ћемо “да их износимо једног по једног из Скупштине, а да ће се видети да ли ће то бити он или Девенпорт”. Нисам могла да дозволим да ситуација толико одмакне контроли. На крају је седница прекинута – каже Маринка Тепић.

Како је најављено, извештај о напретку ће на крају бити представљен, а када ће се то догодити зависи од термина шефа мисије ЕУ. Тај документ још нема српску верзију и њу може да направи само Канцеларија за ЕУ, будући да је то документ Владе Србије.

 

Извор: Блиц