Издвајамо Србија

ШИПТАРИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ СА ИВАНОВИЋЕМ: Ни суд не зна за шта суди Оливеру!

Фото: Јутјуб

Апелациони суд Косова заказао је за сутра још једно, додатно, рочиште у случају који се води против лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, када би требало да буде саслушан некадашњи истражни судија Унмика Махмут Халими.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апелациони суд у Косовској Митровици, како наводи бивши заменик регионалног администратора Унмика за Косовску Митровицу Џим Фит, истражује да ли се Оливеру Ивановићу суди други пут за исто дело. Халими би, истиче Фит, требало да посведочи да је 2000. године наложио да се покрене истрага против Ивановића.

Адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић такође каже да је одбрана истицала да се код оба кривична дела за која је Оливер Ивановић оптужен ради о „принципу пресуђене ствари“, јер је поступак вођен пре 13. година од стране суда Унмика, који је такође међународни.

Џим Фит је у име велике групе бивших међународних званичника (Унмик, ЕУ, ОЕБС) за Косовску Митровицу у писму упућеном „Би-Би-Сију“ апеловао на преиспитивање пресуде суда у Косовској Митровици, којом је Оливер Ивановић проглашен кривим за ратне злочине, оцењујући да је она неправедна.

У писму се такође доводе у питање мотиви који стоје иза подизања оптужнице против Ивановића и поузданости сведочења која су искоришћена као аргументи за пресуду.

Према оцени аутора писма, судско веће је било непријатељско и необјективно према Ивановићу током читавог суђења, о чему, како наводе, сведоче многобројне одлуке о одбацивању захтева, иницијатива и приговора његове одбране.

Посебно се истиче да је у случају Ивановића суд одбацио примену принципа да се за исто дело не може судити двапут.

Током претходног суђења, које је 2001. године водио Игор Симић, а тицало се истог инцидента у вези са којим је Оливер проглашен кривим, донета је пресуда у корист Оливера, јер се нигде није помињало његово име као особе која је била присутна када су наведена дела почињена, а у овом судском процесу та чињеница је игнорисана, наводи се у писму.

Фит подсећа и да је Жан Марк Лафренијер, који помаже адвокату Оливера Ивановића Небојши Влајићу, присуствовао суђењу у априлу ове године и тада је одржао прес-конференцију на којој је, између осталог, оценио да, будући да се Ивановићу други пут суди за исто дело, то представља „скандал Еулекса“.

Еулексово судско веће у првостепеном поступку осудило је Ивановића на девет година затвора због ратног злочина који је почињен у Косовској Митровици 14. априла 1999. године, а одбрана је уложила жалбу и у току је поступак пред косовским апелационим судом.

Извор: rs.sputniknews.com