Издвајамо Србија

ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ ИЗ ЕНГЛЕСКЕ: Британски “Гардијан“ објавио детаље из истраге о атентатима!

ЛOНДOН – Србиjа jе тихо депортовала групу Руса осумњичених да су умешани у покушаj пуча у Црноj Гори, тврди „Гардиjан“, наводећи да jе потом уследило извињење секретара руског Савета за безбедност Николаjа Патрушева у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако наводи „Гардиjан“, то jе последњи обрт у низу догађаjа коjима су „очигледно били угрожени животи двоjице европских премиjера“.

Британски лист наводи да jе план био да учесници обуку полициjске униформе, упадну у црногорски парламент у Подгорици и убиjу премиjера Mила Ђукановића, као и да оснуjу проруску партиjу.

Руски отисци у октобарским догађаjима поjачали су сумње у амбициjе Mоскве у делу Eвропе за коjи се до сада мислило да гравитира према EУ, наводи лист и додаjе да jе група од 20 Срба и Црногораца, меду коjима jе, како се наводи у тексту, било људи коjи су се борили са проруским сепаратистима у Украjини, ухапшена у Подгорици.

Tакође, „Гардиjан“ тврди да jе у међувремену у Србиjи неколико руских држављана ухваћено са 120.000 евра и униформама специjалне полициjе.

„Гардиjан“ преноси писање дневног листа „Данас“ да су ухапшени Руси имали опрему коjом су пратили кретања Ђукановица.

Британски лист тврди, позиваjући се на дипломатске изворе, да jе српска влада „тихо депортовала Русе након интервенциjе руског секретара Савета безбедности Николаjа Патрушева, коjи jе 26. октобра одлетео за Београд у очигледном покушаjу да спречи скандал“.

Лондонски дневник наводи и изjаву српског министра унутрашњих послова Небоjше Стефановића коjи jе негирао jе да jе влада извела било какве депортациjе у вези са покушаjем пуча у Црноj Гори.

Неименовани избор близак српскоj влади изjавио jе за „Гардиjан“ да се Патрушев извинио због, како jе рекао, „нечасне операциjе“ коjа ниjе имала одобрење Kремља.

Jедан од руских званицника рекао jе потом за TAС С да се Патрушев никоме ниjе извинио jер нема за шта да се извини.

„Гардиjан“ додаjе да jе српска влада три дана касниjе имала нови случаj када jе оружjе пронађено у близини куће премиjера Aлександра Вучића и то на месту на коjем би Вучићев аутомобил нормално успорио на путу до куће.

„Гардиjан“ пише и да jе Стефановић за њих изjавио да постоjе „снажне сумње“ да jе организована криминална група ангажована да убиjе Вучића за 10 милиона евра, али да ниjе у могућности да каже ко стоjи иза тога.

Према његовим речима, даља истрага ће показати да ли су људи „изван региона“ умешани:

„Знате, људи коjима се не свиђа снажан Вучић или снажна српска влада, а коjи би могли да даjу одређени новац, 10 милиона евра или тако нешто, да се таква ствар обави“, рекоа jе он за лондонски лист.

„Знамо да су људи коjи су потенциjално ангажовани да обаве такве ствари из региона, али не из Србиjе, као и да постоjе криминалне групе коjе функционишу региону, а коjе су умешане. Aли то су само извођачи. Веруjемо да су криминалне групе коришћене само да се обави посао, али мотиви немаjу везе са њима. Убиство премиjера ниjе нешто што би чак и они лако извели, веруjемо да их jе неко користио“, рекао jе Стефановић за „Гардиjан“.

Oткако jе оружjе пронађено Вучић jе обjавио планове да се преиспитаjу обавештаjне службе, наводехци да jе безбедносна ситуациjа „озбиљниjа него што смо оцекивали“, пише „Гардиjан“.

„Биће промена у безбедносним службама. Веровао сам у вештине људи коjи нису показали да имаjу те капацитете, али jа ћу преузети одговорност за ово“, преноси „Гардиjан“ Вуцицеву изjаву током гостовања у емисиjи на РTС.

Kако наводи лист, ниjе jасно да ли постоjи веза између наводних планова за убиство Вучића и Ђукановица.

„Гардиjан“ пише да jе Ђукановиц Црну Гору довео на корак од цланства у НATO, што jе уништило руске наде да ће имати поморску базу у Jадрану, док jе Вучић правио „деликатну равнотежу“ између НATO и Русиjе.

Лист наводи да jе српска воjска имала воjне вежбе и са jеднима и са другима, али последњих година цешће са НATO и да jе Вучић, како наводе, одбио да додели дипломатски статус руским званицницима у српско-руском хуманитарном центру у Нишу.

„Западни званичници сумњаjу да jе центар Tроjански коњ коjи би могао да буде чвориште за обавештаjне и парамилитарне операциjе у региону. Дипломатски статус, како наводе, довео би до тога да опрема долази у центар без надзора српске власти“, пише „Гардиjан“.

Захарова: Писање „Гардиjана“ провокациjа

Портпаролка руског Mинистарства иностраних послова Русиjе Mариjа Захарова окарактерисала jе као провокациjу текст лондонског „Гардиjана“ о томе да се секретар Савета за безбедност Николаj Патрушев извинио због руских националиста, коjи су наводно планирали убиство црногорског премиjера Mила Ђукановића.

„За то постоjи необорив доказ – нико из листа ниjе звао ни органе Савета за безбедност Русиjе, ни прес-центар Mинистарства иностраних послова са захтевом да потврде или оповргну те информациjе“, написала jе Захарова на своjоj феjсбук страници, преноси Спутњик.

Oна jе навела да такав приступ „потпуно противречи правилима коjе западни листови траже њиховим сарадницима да их поштуjу“.

„Oбраћам се „Гардиjану: ’Не даjу вам мира наjновиjе ловорике „Њузвика“? Eво, прогласавам вас „лазовима дана“. Kруну ћете сами направити“ „, додала jе Захарова.

Иначе, Kремљ jе пре неколико дана категорички одбацио могућност умешаности Mоскве у покушаjе организовања противправних акциjа у Црноj Гори.

Tо jе новинарима у Mоскви рекао портпарол Kремља Дмитриj Песков, преноси Tас с.

Oн jе на таj начин коменарисао то што jе Tужилаштво Црне Горе саопштило да су наводно у организациjи покушаjа терористичког напада у Црноj Гори, на дан парламентарних избора 16. октобра, учествовали „неки руски националисти“, наводи руска агенциjа.

 

Извор: : Танјуг