Србија

ШОКАНТНО! ВРХ НОВОСАДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ ШТИТИ ШИПТАРЕ!

Шверц оружја кроз Србију који организује клан Рамуша Харадинаја, ратног злочинца са Косова, одвија се уз заштиту врха новосадске полиције, сазнаје „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Прошлог петка кроз Србију је прошао нелегалан товар оружја у којем се налазило 1.200 комада кратких аутоматских пушака, „збројевке“, и многобројно лако наоружање. Клан оперативно воде Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, Ђук Николај Дукађини и Љуљзим Бериша. Овај клан годинама ради са оружјем, а како би били сигурни да неће бити ометања, имају плаћене људе на важним позицијама у Србији.

– Озбиљно су организовани. Иако разне службе надзиру Дунав дуж целог тока, а на свим стратешки важним тачкама постоји видео надзор, до сада ниједан теретњак са сумњивом робом није контролисан. Није, јер имају свог човека у самом врху новосадске полиције, који преко својих људи гарантује да их нико неће дирати у Србији док су на Дунаву. Такође, неометано код Сремске Митровице претоварају оружје из баржи на камионе, знајући да им нико ништа не може – каже наш извор из српских безбедносних служби.

Полицајац на високој функцији у новосадској полицији који их штити добија дебелу провизију за своју услугу. Ипак, он није једини наш грађанин који је део шверцерског ланца албанског клана. Када оружје на баржама стигне до Србије (најчешће креће из Немачке или Холандије), вади се испод баржи и до транспорта чува у две куће које се налазе недалеко од воде. Тада на сцену ступа један велики домаћи аутопревозник.

– Такође је реч о Новосађанину, који се у Србију доселио из једне од бивших југословенских република. Поменути аутопревозник има велику фирму која има послове са баржама, бави се вађењем песка, а има и камионе за транспорт. Његова возила користе се да од Карловаца до Косова превезу оружје. Једна фирма му је регистрована и на Сејшелским Острвима, па лако пере паре. Одлично је плаћен за своју услугу, а са албанским кланом има и неке друге послове – каже наш извор.

Албанци су почели овај шверц још крајем деведесетих, а пре неколико година преузео га је клан Харадинаја. Добро су разрадили бизнис и месечно неколико десетина баржи са песком које плове Дунавом служе за шверц оружја које преко Косова завршава на разним ратиштима и код исламиста. Да је ово добро организована група говори и следећа чињеница: Дунав не спада у нарочито широке реке, тако да ни мањи бродови, а камоли барже не могу неприметно да прођу. Ипак, шверц Харадинајевог клана се несметано одвија.

– Ово показује слабост или корупцију неких државних служби. Мрежа дилера мора да постоји да би ланац шверца могао да се затвори – наводи стручњак за безбедност Џевад Галијашевић.

Извор: Блиц