Издвајамо Православље

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ПРАВОСЛАВАН: Прави православац ове ствари никако не сме чинити!

Представљамо вам одговоре на четири питања о православљу, који ће вам објаснити шта значи бити православан и ко је прави православац!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1.Шта је Православно Хришћанство-Православље?

Православље је (право) слављење Бога, права вера у Једнога Бога у Тројицу. На тај начин Православље је проглас радости на Земљи, позив на делатност у овом свету по узору на Христа Господа.Православље је превасходно живот и подвиг који у свом темељу има Православну Литургију и као такво представља једини прави залог будућности свет.

2.Шта садржи Православље?

И Православљу је садржано све оно што задовољава човекове духовне потребе, стога је Православље најбоља школа духовности, јер у себи садржи лик Господа Исуса Христа а имајући Христа Православље има све. У самој ствари Православље није друго до личност Христова продужена кроз векове, продужена као Црква. Зато је христос основна истина Православа.

3.Шта значи бити православан?

Бити православан значи бити у непрестаном подвигу од човека ка Богочовеку Христу.Човек може у свом кабинету на основу књига да постане католик или протестан не долазећи у додир са животом тих религија-Али да би неко постао православац мора да се погрузи у стихију православља, да почне православно да живи.Треба дакле по речима Св.Григорија Богослова најпре себе да очисти па онда друге да учи чистоти, треба најпресебе учинити мудрим, па тек друге учити мудрости, треба најпре сам постати свет па онда друге просвећивати, треба се сам приближити Богу па онда друге приводити Њему.

4.Да ли се православље доказује? Да ли га треба доказивати?

У Православљу не говоримо о стварима које не знамо већ сведочимо о ономешта је познато.Зато се Православље не доказује већ се показује по јеванђелскимречима: “Дођи и види” дођи и види прво Христа Богочовека, све Светитеље, све исповеднике Православља.Зато је за сваког ко хоће да појми Православље једини начиннепосредно (лично)православно искуство.

Извор:опанак.рс