Издвајамо Свет

ШТРАХЕ: Косово је Србија!

Фото: Јутјуб

Председник најутицајније десничарске странке у Аустрији Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе, за разлику од других политичара у његовој земљи, тврди да је Косово неодвојиви део Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер странке из које потиче Норберт Хофер, фаворит на предстојећим председничким изборима у Аустрији каже да је Србија прешла дух пут и да треба да буде део Европске уније.

– Србију бих одмах примио у ЕУ. У Аустрији живи велики број Срба. Око 500 њих су чланови моје партије, а неки су чак и део руководства. Моја искуства говоре да су Срби вредан народ, а у Аустрији су најбољи радници. Ипак, ме бих Србији одмах дао да користи евро као званичну валуту. Да сам се питао, не бих ни много јачим економијама то дао, чак ни Италији – рекао је Штрахе у интервјуу за Информер.

Додаје да је Косово део Србије и да би требало да уђе у Европску унију заједно са Србијом.

– Косово би требало да има једну врсту аутономије. Требало би да буде нешто као Тирол, који има широку аутономију у Аустрији. Био сам и остао противник отцепљења Косова – јасан је Штрахе.

За Европу каже да треба да буде хришћанска, али да то не знаћи да треба да избацимо муслимане.

– Разлике између народа се морају поштовати, али ми овде сви имамо сличне корене, сличну културу и заједничку историју. Сви смо хришћани. Не треба да избацимо муслимане, али треба да зауставимо овај масовни прилив избеглица који имамо – закључио је аустријски политичар.

Извор: Телеграф