Србија

СЈЕДИЊЕНЕ БАЛКАНСКЕ ДРЖАВЕ:Аустрија прави унију са Србијом!

Кандидат десно-популистичке Слободњачке странке Аустрије (ФПО) на председничким изборима у Аустрији Норберт Хофер најавио је да би у случају победе радио на формирању савеза с источноевропским земљама у сврху стварање противтеже Немачкој и Француској, пише у петак аустријски магазин Профил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми имамо с једне стране велике играче попут Француске, Немачке, пре и Британце и земље Бенелукса, који су врло јаки. Ја тражим савезнике за један нови модел, а то могу бити Мађарска, Чешка, Румунија, Србија, Словенија, Хрватска, дакле земље са сличном културом“, рекао је Хофер у разговору за шведски дневник Дагенс Најхетер који би требало да буде објављен на дан председничких избора у Аустрији 4. децембра, а чије делове преноси аустријски магазин Профил.

„Некад смо били део исте монархије и можда би уочи ЕУ самита могли ускладити смернице како би на овим састанцима добили на тежини“, рекао је Хофер и додао да ће у случају победе на председничким изборима „стварање противтеже“ бити његов „велики задатак“

На поновљеним председничким изборима 4. децембра Хоферов противник ће бити кандидат странке Зелених Александер Ван дер Белен. У испитивањима јавног мњења обојици кандидата се предвиђа подједнак број гласова.
У другом кругу избора Ван дер Белен је победио са минималном предношћу, али је Уставни суд Аустрије поништио исход након тужбе ФПО-а због неправилности при пребројавању гласова који су пристигли путем поште.

Аустрија је према дефиницији парламентарна република с полупредседничким системом.

Извор:Јутарњи,Курир