Србија

СКАНДАЛОЗНО! ЈЕЛЕНА МИЛИЋ ЈЕ ПРЕТЕРАЛА СВАКУ МЕРУ – ОВО ЈОЈ СРБИ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Ево шта је изјавила

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић изјавила је да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг недавно изразио жаљење због невиних жртава бомбардовања 1999. године, али да је поновио да су сврха и циљ ваздушне НАТО кампање били оправдани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Коментаришући изјаву којом је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио жаљење због жртава бомбардовања, Милићева каже да је он експлицитно изразио жаљење због погинулих цивила, радника РТС и осталих невиних жртава, али је, каже, поновио да су сврха и циљ ваздушне НАТО кампање били оправдани, а то је да се заштите цивили.
Милић објашњава да је реч о цивилима, косовским албанцима, које су српске оружане снаге убијале и протеривале и подсећа да су поједини генерали због тога завршили у Хагу.

– Ми ћемо сутра причати о улози јединица које су биле под директном командом генерала Диковића, начелника генералштаба. Генерални секретар се није извинио Србима за агресију, само за невине жртве међу којима је било и Црногораца, Босанаца и косовских Албанаца такође, као грађана тадашње СРЈ – прецизирала је она.
На питање о емотивном односу Срба према НАТО због бомбрадовања 1999, Милић каже да се емотивно реагује целог живота у свим ситуацијама, те да нема ништа против тога, али да се мора знати шта је довело до тога.

– Ја сам била самохрана мајка, подстанар за време бомбрадовања, знам шта значи кад нестане и вода и струја, кад тресу стакла около, моја зграда је била преко пута војног складишта на Дорћолу, и баш је тресло, и наравно да није пријатно, али мора се знати шта је довело до тога – сматра Милић.

Додаје да је необјашњиво да 16 година после бомбардовања у Србији људи не знају шта се догађало, каже да је она то још тада знала, али пре свега због чињенице је радила у Хелсиншком одбору за људска права, те примећује да сада за ту врсту незнања односно необавестености нема оправдања.
За то су, додаје, делом криве и све политичке елите од бомбардовања до данас, које никада нису имале храбрости да се са тим суоче.

– Чак ни они који су послали генерала Павковића и Лазаревића с разлогом у Хаг, који су тамо осуђени, да бисмо сад доживели једну регресију, да се његов повратак као осуђеног ратног злочинца глорификује и да га славе министри у овој влади – поручила је Милић.
Милић каже и да није сигурна колико посланици владајуће већине и званичници у влади из СНС знају о обиму сарадње између Србије и НАТО, додајући да је лицемерно ако знају а истовремено криминализују оне који се за то залажу.

 

Извор: Танјуг