Издвајамо Свет

СРБИЈИ ЋЕ СВАНУТИ АКО СЕ ПУТИН И ТРАМП ДОГОВОРЕ: Ево шта кажу аналитичари о новом председнику САД..

Победа Доналда Трампа на изборима у САД изненадила је цео свет и по тврдњи политичких аналитичара мало ко сада може са сигурношћу да каже који ће бити његови први потези.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић истиче да је сада најбитније видети да ли ће Доналд Трамп заиста направити заокрет у односима САД и Русије као што је најављивао у кампањи.

– Не треба очекивати значајне промене у политици према Србији. Балкан одавно није приоритет у спољној политици САД, а не треба сумњати да ће се наставити инсистирање на европским интеграцијама, уласку у НАТО и решавању проблема Косова. За Србију би било одлично да заиста дође до нормализације односа САД и Русије јер би нам то отворило нове могућности. Вероватно би попустио притисак према нашој земљи да се стриктно определимо за Запад или Русију – објашњава Стојиљковић за портал СрбијаДанас.цом.

Он наглашава да председник САД има широка овлашћења, али да није једини који води спољну политику САД.

– Амерички бирачи су поручили да хоће промену, а тек ћемо видети да ли ће бити промена у спољној политици Америке. Председник је главни, али политику води комплетна администрација – упозорава Стојиљковић.

Да је за Србију сада најважније шта ће се догодити на релацији између Вашингтона и Москве сматра и продуцент Ројтерса Јакша Шћекић.

– Мислим да је Србија и цео овај регион далеко од радара спољње политике Америке. Србија конкретно може имати неке бенефите само у случају побољшања односа између Вашингтона и Москве. Сетите се да је Трамп изјављивао да жели да се састане са Путином и пре председничких избора у САД. Тај сусрет би био инетересантан за цео свет, а још интересантнији за Србију – тврди Шћекић.

Политички аналитичар Душан Јањић упозорава да треба бити опрезан са слављем због победе Трампа јер он неће бити потпуно самосталан у одлучивању.

– Не очекујем промене у вези са политиком према СрбијИ, али ни у региону. Сетите се да су Републиканци били на власти у Америци у време када се распадала Југославија почетком деведесетих, па шта смо имали тада – наглашава Јањић.

 

Извор: Медији