Србија

Српске трупе већ иду у НАТО мисије, али се о томе ћути

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић поздравила је састанак премијера Вучића с генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом који би требало да се одржи у среду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, како каже, јавност у Србији би требало да буде детаљније обавештена о односима Србије и НАТО и о значају тих односа.

Добро је што се наставља „традиција“ да се премијер састаје са генералним секретаром НАТО, рекла је Милићева за Тањуг, али и приметила да српска јавност нема довољно информација о односу насе државе са Алијансом, јер се та комуникација и њен значај, према њеним речима, „прикривају“.

Да се изјаснимо

Милићева такође примећује да постоји доста простора и да западна међународна заједница буде отворенија и да се, без обзира на сложеност геополитичких дешавања, изјасни конкретније и јасније о томе да ли је Србија поуздан партнер или није.

Она подсећа да су недавно у парламенту усвојени закони који омогућују да српски војници и други припадници државне администрације могу да учествују у мисијама Европске уније, између осталог и Мисији ЕУ у Медитерану за борбу против шверца избеглица и миграната, која ће, наглашава, бити прва мисија ЕУ у коју ће се НАТО директно укључити.

– Да ли јавност зна да Србија шаље трупе у мисију у којој ће учествовати и НАТО? Ми сматрамо да је то изузетно добро, али и да није добро да се о томе не говори – наводи Милићева.

Да ли Србија ово зна?

Подсећа да се пре месец дана НАТО директно укључио, слањем авакса, у борбу глобалне коалиције предвођене САД против ИД, којој се још пре пар година прикључила и Србија.

– Да ли Србија то зна – упитала је Милићева, наводећи да је њена организација, која се залаже за сарадњу са НАТО, изложена критикама, поготово откад је, каже, појачан руски утицај у Србији.

Истиче и да постоји доста простора да западна међународна заједница буде отворенија и конкретније саопшти да ли је Србија поуздан партнер или није.

Наводи да је време да се, 16 година после бомбардовања СРЈ, „померимо од општих места“ које смо чули и од заменика помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику Џејмса Апатураја приликом посете Београду – да је Србија војно неутрална, да НАТО поштује војну неутралност, да су у Партнерству за мир и Руси…

Милићева каже и да Србија није урадила готово ништа по питању спровођења ИПАП, те наводи да се плаши да је разлог за то руски притисак због статуса руско – српског хуманитарног центра у Нишу.

Четврта београдска НАТО недеља

Све то – односи Србије и НАТО, односи НАТО и ЕУ према све већој претњи које долазе из Русије – биће теме дводневне међународне конференције у оквиру Четврте београдске НАТО недеље, која ће се одржати 28. и 29. новембра у Београду, најављује Милићева.

Биће то, каже директорка ЦЕАС-а, највећи скуп о НАТО у Србији икада одржан, али, представници владе, Министарства одбране и Министарства спољних послова нису до сада потврдили учешће, иако су позвани.

Милићева истиче да не зна да ли је то порука ЦЕАС-у као организацији, или, пре, заокрет у спољној политици и наставак тренда сакривања и негирања значаја постојања комуникације између државних органа Србије и НАТО.

Она каже да се то свакако „региструје“ у НАТО:

– У овако сложеној геополитичкој ситуацији Србија не би требало да буде део проблема, већ да иде у сусрет и да буде део решења са оним структурама за које мисли да су вредније и њених напора да се у њих интегрише – навела је Милићева.

Извор: Танјуг, вестионлине.цом