Издвајамо

СТЕРН У ЧУДУ: Како је Русија успела да за неколико година овако војно узлети и остави Запад иза себе?

НЕМАЧКИ магазин Stern отворио је за НАТО важно питање: како је Русија за само неколико година успела да оживи своју војну индустрију и да ако војно узлети да остави Запад иза себе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исти лист посебно скреће пажњу на руски тенк Т-14 „Армата” и наглашава: „Плод последње револуције у производњи тенкова био је совјетски Т-34, али се са појавом „Армате” све изменило. Нови руски тенк је затекао Запад неспремним. Зато војни експерти НАТО већ позивају да се убрза рад на модерној гусеничној ратној техници”.

Немачки лист на исту тему даље наставља: „Запад је остао далеко позади. Како се то уопште могло догодити? Одговор је јако прост: земље НАТО су биле потпуно заборавиле на класичне тенковске битке у којима су се те тешке ратне машине сукобљавале са добро заштићеним противником. Навика да се из свих оруђа туче по туђој незаштићеној пешадији свела је предности западне оклопне технике на нулу. „Армата” је доказ да су руски војни инжењери избегли ту замку”.

Stern подсећа на делове извештаја британског министарства одбране о руској војној моћи и констатује: „У сваком абзацу се осећа страх”.

Још додаје и подвлачи: „Узнемиреност је потпуно оправдана. Т-14 је напросто незаддржив. Али, забринутост у земљама-чланицама НАТО не изазива само тај тенк. Гусенична платформа „Армата” је универзална и користи је још пет руских борбених машина, а то значи да и те машине имају предности (у својој) класи које има и Т-14. То су: „кула” без посаде, уникатни композитни оклоп, мала маса и велика брзина, плус компактност и врхунска радиоелектронска опрема. Све то руски тенк чини страшним противником за борбене машине НАТО”.

Stern посебно указује да на последњу новину: Т-14  ће на бојном пољу пратити сопствени дрон који ће му омогућавати сопствено извиђање километрима уоколо и гађање циљева које посада тенка не види.

И закључује: Т-14 „Армата” је уникатна интерактивна борбена платформа. Запад има због чега да се брине…

 

Извор: факти.орг