Србија

Столтенбег Вучићу: Жалим за невиним жртвама НАТО кампање у Србији

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас у Бриселу, после састанка са премијером Србије Александром Вучићем да „жали за невиним жртвама“ током бомбадровања СРЈ 1999. године и истакао да је циљ НАТО кампање био „да заштити цивиле“, у чему се „успело“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Губитак живота невиних људи је била трагедија и због тога дубоко жалим – рекао је шеф НАТО.

Вучић је захвалио Столтенбергу на изјави да жали због невиних жртава, „јер је то велика ствар за „Србе, народ и земљу“ да чују.

Први човек НАТО је такође поручио да та алијанска поштује војну неутралност Србије, као и да је наша земља извозник стабилности у региону.

Састанак Вучића и Столтенберга одржан је у седишту Алијансе, а Столтенберг је конференцију за новинаре отворио поздравом добар дан, на српском језику. Он је рекао да је Србија у срцу Балкана, што је у срцу Европе, те да значајно доприноси на различите начине регионалној стабилности.

– Имали смо одличан састанак са Саветом, и то показује да радимо на јачању сарадње између НАТО и Србије. Поносан сам сам на пријатељствио са вама, захавалан што сте овде. Разговарали смо различитим питањима укљуцујући и наше заједничке безбендосне изазове – рекао је Столтенберг.

Импресиониран реформама-
Навео је да је импресиониран реформама које Србија спроводи „код куће“, те да НАТО, а и он лично, поздравља ангажовање Србије у ситуацији са избеглицама.
И поздрављамо чињеницу да Србија доприноси мировним мисијама на Кипру, у Либану и Африци – рекао је Столтенберг.

Србија је, како је навео, интегрални део европске породице, „делимо исте вредности и задовољан сам што смо имали прилику да разговарамо“.

– Јако верујем у потенцијал сарадње НАТО и Србије, не можемо да заборавимо прошлост, али гледајмо у будућност – поручио је Столтенберг.

Он је додао да НАТО поштује неутралност Србије, те да је то суверена одлука једне суверене државе, али да исто тако поздавља даље јачање сарадње.

– Подржавамо напоре Србије на путу ка ЕУ, мислимо да је то добро за Србију, за стабилност и сарадњу у Европи – закључио је је Столтенберг.

Заједнички безбедносни изазови –
На питање који су то заједнички безбедносни изазови за Србију и НАТО и да ли су на делу већ неке заједничке акције, Столтенберг је пре свега истакао ризике које представља ситуација у Ираку и Сирији и борбу против страних бораца.

– Заједно се на различите начин боримо и са последицама мигрантске и избегличке кризе – рекао је шеф НАТО, још једном похваливши Србију због начина на који се суочила са тим проблемом.

– Бавимо се и стабилизацијом суседства на различите начине. Србија доприноси страним војним мисијама, док НАТО убучава српске војнике, то је важно за Србију, али и за Европу и НАТО – додао је он.

Према Столетенберговим речима, две стране раде и на јачању билатералне сарадње кроз ИПАП, а радиће и даље на развијању сарадње и борби против ИСИС.

– Поновићу, Србија је извозник стабилности и близак сарадник НАТО – нагласио је Столетенберг.

Без НАТО нема стабилности у региону,а ни напретка Србије
Премијер Вучић је изјавио да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону, а мир и стабилност у региону је предуслов за даљи економски раст и напредак Србије.

Вучић је захвалио Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине о војној неутралности наше земље и нагласио да на састанку није било притисака у правцу учлањења Србије у НАТО.

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у НАТО, те да, уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напедак привреде, као и бољи животни стандард, морају да се граде добри односи са људима из НАТО.

– Србија је војно неутрална, поштује одуке скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО – рекао је Вучић.

Премијер је навео да је током отворених разговора са Северноатлантским саветом нагласио да се Србија налази не европском путу, да има добре односе се Руском федерацијом и да жели да унпређује добру сарадњу са Алијансом.

Он је рекао да је са Столтенбергом разговао о свим кључним питањима, о борби против тероризима, мигрантској кризи, учешћу Србије у мировним операцијама, те да је замолио Столтенберга да НАТО помогне на уклањању мина и чишћењу, посебно на Копаонику.

Вучић је рекао да је, после релаксације ваздужне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и да ће се експерти ускоро састати, те да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду.

– Договорилили смо се да за ванредне ситуације направимо посебне цивилне вежбе у 2018. години – најавио је премијер Србије.

Премијер је рекао да је захвалан и на оценама да Србија стабилизујуће делује на цео регион, истичући да је то наш услов напретка у свакој другој области.

– Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП ту врсту сарање наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану – рекао је Вучић.

Црна Гора ускоро пуноправни члан НАТО-

Премијер је казао да је Србија Црној Гори доставила све доказе и важне податке до којих је дошла, као и „лице које пружа највећи број информација о свему што се спремало за Црну Гору“.

– Србија се понашала одговорно и наставиће сарадњу са Тужилаштвом Црне Горе – рекао је Вучић одговарајући на питање да ли се знају имена људи који су наводно спремали преврат у Црној Гори, ко су и да ли су депортовани из Београда.

Столтенберг је поздравио отворену истрагу која се о том догађају води и у Црној Гори и у Србији како би се установиле чињенице.

– Није на мени да судим, истрага треба да да чињенице – додао је он.

На питање новинара да ли је Русија тиме што се дешавало хтела да спречи чланство те земље у НАТО, Столтенберг није директно одговорио, али је подсетио да је НАТО позвао Црну Гору у чланство.

– Свако мешање у тај процес је нешто што не прихватамо. Такође, свако мешање у изборни процес у било којој сувереној држави је апсолутно неприхватљиво – нагласио је Столтенберг.

Он је рекао да свака држава има право да одлучује о свом путу, укључујући и то у којим безбедносним алијансама жели да буде члан.

– НАТО у потпуности поштује одлуку Србије да не буде у НАТО. Црна Гора је одлучила, кроз демократске процесе, да буде у НАТО, 28 држава јој је пожелело добродошлицу и парламенти држава-чланица ратификују приступни споразум. Црна Гора је на путу да ускоро постане пуноправни члан НАТО – рекао је он.

То је, наравно, питање о којем треба да одлучује Црна Гора и 28 чланица и нико нема право да се меша или интервенише, каже Столетенберг.

Премијер Вучић је указао да је амбасадорка Црне Горе у Бриселу потврдила његове наводе о сарадњи Србије у том случају.

– Србија није и никада неће бити полигон на којем ће се припремати кривична дела у другим земљама – рекао је Вучић.

Та ситуација није била лака за Србију, па ни за мене лично, али, рекао је премијер Вучић, не пада ми на памет да на било који начин учествујем макар у прећуткивању најтежих кривичних дела.

Кфор спасио српску бебу – сигнал бољег разумевања

Премијер Вучић захвалио је командирима Кфора с Косова и Метохије, који су спасили живот српског дечака из Лапљег Села тако што су га хеликоптером превезли у болницу у Београду.

Вучић је рекао да је тај поступак велика ствар за Србију и још један сигнал бољег и већег разумевања између Србије и НАТО.

Столтенберг је истакао да је веома захвалан због сарадње Кфора и Србије на спасавању детета, те да му је драго што чује да је његово здравствено стање стабилно.

То, како је рекао, илуструје значај КФОР-а и онога што мисија ЕУ ради на КиМ.

– Команданти Кфора су јуче или прекјуче спасили живот спрског дечака Димитрија из Лапљег Села, старог 20 дана, који је због срчане инфекције из приштинске болнице требало да буде превезен у Београд – објаснио је премијер Вучић.

– Хвала што сте одобрили да ваши хеликоптери пребаце дечака у болницу у Београду. То је велика ствар за нас, тај живот и будућност тог дечака за нас много значи и верујем да је то још један сигнал и бољег и већег разумевања између нас – поручио је Вучић.

Важан останак на Косову и Метохији

Премијер је навео да је за Србију присуство и останак Кфора на Косову и Метохији од великог значаја те да је и данас у седишту НАТО у Бриселу то рекао и замолио и генералног секретара НАТО и представнике земаља чланица Алијансе да те трупе тамо и даље остану.

– Имамо и одређена писма и гаранције за север Косова – рекао је Вучић, али и додао да наш народ живи и јужно од Ибра и да се ослања управо на Кфор.

Он је истакао и однос према очувању културне и верске баштине нашег народа које су вредност не само за Србију већ и за Унеско и све народе света.

Столтенберг добродошао у Србију

Вучић је додао да је данас имао посебно отворен разговор са 29 представника НАТО земаља, те да се нада да ће такве прилике имати поново.

Захвалио је Столтенбергу на гостопримству, наводећи да је био почаствован јер сам један од ретких људи који су имали част да буду гост у његовој резиденцији у Бриселу што, навео је, показује поштовање које шеф НАТО има према Србији и народу.

– Увек сте добродошли у Београд, желимо да вас видјамо што је могуће чешће и у Београду и у Србији – поручио је Вучић Столтенбергу.

Извор: Танјуг