Издвајамо Србија

СУТРА ПОЧИЊЕ ШТРАЈК СРПСКЕ АРМИЈЕ: Војници писали Генералштабу – Срам вас било, Албанија више даје за војску!

Фото: Јутјуб

Протест Војног синдиката Србије биће одржан у недељу са симболичним почетком “у 5 до 12” испред седишта Министарства одбране у улици Бирчанинова 5.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прво ће бити интонирана химна Републике Србије, затим следи протестна шетња кроз улице Кнеза Милоша и Краља Милана, а предвиђено је и да демонстранти обиђу Председништво на Андрићевом венцу.

Војни синдикат Србије написао је и протокол у случају да дође до нереда на протестном скупу.

– Уколико било ко од учесника примети припремање напада на учеснике скупа или намеру да се изазове било какав инцидент или нереди, дужни су да о томе одмах обавесте редаре. Уколико дође до избијања нереда на скупу, сви чланови Војног синдиката Србије дужни су да се понашању у духу војничке професије, кодекса части припадика Војске Србије и предузму мере да се неред спречи, а изазивачи лише слободе и предају у надлежност полицији, стоји у одлуци Војног синдиката.

Војни синдикат Србије саопштио је данас поводом захтева да се основица плате усклади са законским минимумом, да им је министар одбране саопштио да пара нема и да је каса празна.

– Куриозитет је да је Министарство одбране ипак нашло начин да унапреди социјало-економски статус и нахрани гладну Војску и то на изузетно интересантан начин. У циљу спречавања запослених да учествују на протесту испред зграде Министарства одбране 27.11.2016.године у пет до дванаест, Министарство одбране је одлучило да што већи број запослених натера на рад у дане викенда, те да их стави у „касарнске“ услове рада или целодневни боравак у касарни, речено свима разумљивим речником. Али колико то кошта?, саопштио је Војни синдикат Србије.

Према њиховима речима сваком запосленом Министарство одбране обезбедиће исхрану у вредности од око 530 динара и дневницу за рад на терену у вредности од 800 динара.

– Наведено износи укупно око 1130 динара дневно по сваком лицу коме Министарство одбране спречава долазак на протест, ако се сума од 1130 динара помножи са 2 дана викенда, па пута број запослених који ће на овај начин бити спречени да присуствују, цифра је астрономска и иста ће бити исплаћена од новца кога како нас уверавају нема, кажу у Војном Синдикату.

Они додају да је изузетно хуман гест, сместити и нахранити војску.

– Хумано кад не би представљало кривично дело, додају они.

Војни синдикат Србије наглашава да ће од петка 25.11.2016.године Војни синдикат Србије ће почети са подношењем кривичних пријава против свих особа које су вршиле опструкцију протеста, и додају да ће обавестити и Европску комисију за људска права и све релевантне међународне институције.

– Протест не може нико спречити. Протест је већ у току и трајаће док се захтеви не буду испунили при чему ће се сигурно применити сви видови грађанске непослушности које дозвољавају Устав и закони, а о чему ће се Министарство одбране обавестити у пет до дванаест, кажу у Војном синдикату.

Претње из Генералштаба

Данас се у јединицама Војске Србије читала информација Генералштаба Војске Србије, у којој се наводи да је најавом протеста Војног синдиката Србије, који је у јавности представљен као штрајк, начињена огромна штета по углед Војске Србије и може да пољуља поверење у њену способност.

У информацији се даље наводи да грађани који издвајају значајна средства за Војску не очекују да она излази на улицу и протествује “против своје државе“, да ће медији пренети јавности да је Војска устала против своје државе, да су на протест позвана и друга удружења и организације међу којима су и они који не деле исте вредности као Војска Србије, да је на протесту могуће деловање страног фактора који је у многим ситуацијама користио протесте да ослаби нашу земљу као и да се током протеста очекује да провокатори узвикују пароле против владе, министарства и сл.

Даље се наводи да Генералштаб итекако води рачуна о чувању статуса и стандарда припадника Војске Србије и да припадници Војске Србије треба да се поносе због ангажовања на свакодневним задацима у копненој зони безбедности, при помоћи становништву, обезбеђењу државне границе и сл.

Албанија има већи буџет!

“Господо из Генералштаба, ви који седите у неколико управних одбора по разним предузећима у Србији, ви који се возите скупоценим лимузинама, ви који једете у посебним салама и ресторанима, а не са својом војском, ви који не чекате редове код лекара, ви који жмурите пред криминалом и ненаменским трошењем новца из буџета, ви који не косите траву по касарнама, ви који не стражарите на стражарским местима, ви који не радите по 250 дана одвојени од својих породица, ви који не доручкујете и не вечерате мед и мармеладу радећи притом 14 сати дневно, ви који не спавате под ведрим небом и не стојите на хладноћи неколико дана, ви немојте да нам држите лекције о солидарности са народом, ви који сте дозволили да Албанија има већи војни буџет од Србије. Наш народ зна да је српски војник део њега, то нисте ви господо из Генералштаба, зато је народ и подржао протест својих војника који су подигли глас против оних којима су налози управо оних фактора које спомињете, изнад интереса државе, Војске и закона државе Србије.

Тачно је да грађани издвајају значајна средства за Војску Србије, а да ли сте грађане Србије упознали како њихова Војска троши та средства. Очигледно ћемо ми то морати да учинимо, пошто сте ви легализовали криминал у редовима Војске и жмурите пред ненаменским трошењем средстава грађана и дозволили појединцима и тајкунима да се на рачун војника богате, док војник гладује и не може да прехрани своје породице.

Кажете да сте упознали надлежне са проблемима на које указујемо, а шта ста господо предузели да се ти проблеми реше. Ми знамо да нисте ништа и ако вам је то дужност и обавеза. Ви сте највећи узрок за лоше мећуљудске односе, за преоптерећеност људства, за лошу исхрану, за неисправност технике, за лошу мотивисаност припадника и све проблеме који произилазе из свакодневног живота оних којима је војска друга кућа, а држава друга мајка. Због тога ћете господо ускоро ви бити стражари на стражарским местима јер више нећете имати војску, она вас напушта и одлази сваког дана у све већем броју. Тек после вас одговорно је министарство, које слепо слуша шта им тамо неки “фактор“ каже и нареди, без обзира да ли је то у интересу Војске и по закону. Не војници,  закони тог “фактора“ су приоритет и они морају да се извршавају.

Припадници Војске Србије, окупљени и удружени у Војни синдикат Србије, више на све ово неће да ћуте, а и не смеју, јер су се на верност заклели држави и народу и зато у недељу 27. новембра у пет до дванаест подижу свој глас. То право дао им је Устав Србије и Закони Србије, а ви им га не можете одузети, колико год вам то сметало. Српски војник никада неће издати свој народ као што сте то ви нама учинили, нека народ буде спокојан, а народ то зна и види и зато сам, непозван долази да подржи своју војску. Вама господо нека је на част што своје војнике оптужујете за издају државе, упитајте се онда коме командујете.

Како је одредбама члана 151. Кривичног законика, прописано као кривично дело, ко силом, претњом, обманом или на други начин спречи или омета јавни скуп који је организован у складу са законом, позивамо надлежно јавно тужилаштво и заштитника права грађана да на ову информацију одмах реагују и против одговорних лица у Генералштабу покрену поступак утврђивања одговорности. Више је него очигледно да је давањем овакве информације извршено ометање јавног окупљања које је пријављено у складу са законом и протом није забрањено, чиме се доказује да су процене из информације коју је издао Генералштаб паушалне, из чега јасно произилази да представљају покушај обмане припадника Војске усмерену искључиво ка ометању јавног окупљања.“

 

Извор: Танјуг, НСПМ, Курир