Издвајамо Православље

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Прочитајте нешто о свецу пред чијим се моштима лече многе болести! (ВИДЕО)

Манастир Острог у коме се налазе мошти Светог Василија, обилазе сви они који траже спас и исцељење од тешких болести и мука које су и задесиле.

Свети Василије пореклом је из села Мркоњићи у Херцеговини. Замонашио се и свој подвижнички живот започео је у требињском манастиру Успења Пресвете Богородице.
Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски, Свети Василије је живео у манастиру Тврдош. Када су Турци разорили манастир, Свети Василије је прешао у Острог, где се и упокојио 1671. године. Из стене поред које се упокојио, израсла је винова лоза.
Манастир Тврдош
Манастир Тврдош

Када се Свети Василије упокојио његова келија била је обасјана светлошћу, а народ је почео да долази на његов гроб и моли се.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постоји и предање према коме се каже да је седам година након смрти, Свети Василије почео да се јавља у сну тадашњем игуману у Жупи код Никшића и једном приликом му је рекао да дође у Острог и отвори његов гроб. Игуман жупски га је послушао, а када су гроб отворили нашли су очувано тело Светог Василија. Каже се још да је мирисало на босиљак.

Још за живота Свети Василије је сматран свецем.

Будући да манастир Острог само током лета посети око 300 000 верника, манастир се сматра једним од највећих православних светилишта у целој Европи.

Мошти Светог Василија почивају у доњој острошкој црквици. По Светоме Василију назване су многе установе и подигнути многи храмови.

 


Извор: Београд.ин/Србија јавља