Издвајамо Србија

ТАДИЋ ПОЗИВА НА УЈЕДИЊЕЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ И ОБАРАЊЕ ВУЧИЋА

Председник социјалдемократске странке Борис Тадић апеловао је данас на све представнике странака опозиције да се уједине око заједничког кандидата на предстојећим председничким изборима јер је то, како је рекао, суштински први корак у обарању власти Александра Вучића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

 

Тадић није желео да говори о именима потенцијалних председничких кандидата опозиције, али верује да заједнички кандидат може да победи и Александра Вучића, уколико Вучић буде председнички кандидат.

Ако Александар Вучић буде председнички кандидат то ће довести до поларизације друштва као што је било 2000. године, јер би гласали и они који сада не мисле да гласају на председничким изборима, рекао је Тадић новинарима уочи почетка седнице Главног одбора СДС.

„То је нешто што Вучић са таквим политичким искуством добро зна и зато је много боље да његов кандидат буде Томислав Николић, против три, четири, пет председничких кандидата опозиције“, рекао је Тадић и нагласио да ко то у опозиционим странкама не разуме директно ради за Вучића.

„Све странке опозиције које у овом тренутку намећу свој интерес у односу на општи интерес раде за Вучића. Све странке које размишљају о многим кандидатима, укључујући и своје политичке лидере раде за Вучића“, рекао је он.

Тадић је рекао да би у таквој ситуацији Вучић лагодно могао да стане иза „катастрофалног кандидата као што је Николић, човека који свакога дана срамоти нашу земљу у међународној јавности“.

Ако Србија добије још једном Николића за председника, биће то, према Тадићевој оцени, историјска срамота.

Он је поновио апел странкама опозиције да седну за сто, размисле о заједничком кандидату и схвате потенцијал председничких избора.

Тадић је рекао да би, уколико би говорио о конкретним именима људи који би могли бити кандидати, начинио би им штету јер би „таблоидни медији разнели тог човека овог тренутка“.

„Већ су почели да разносе сваког човека који би могао бити потенцијални кандидат и зато својим изјавама нећу да радим у корист Вучићеве власти“, нагласио је он.

„Име председничког кандидата нећу да говорим, а са свим потенцијалним разговарам. Тако нећу да говорим ни о себи. Све те будалаштине које плаћени аналитичари говоре да влада велики егоизам и спремност да радимо само за себе, падају у воду“, рекао је Тадић.

Тадић је рекао да се договори о састанку са другим политичким странкама када добије довољна уверавања да ће састанак бити ефективан, да се договоримо о важним стварима, па и о заједничком кандидату, а не само о фер условима за изборе који су од пресудне важности.

Према његовим речима, ради се о састанку проевропске опозиције и њиховом заједничком кандидату.

„Не могу да мењам своју стратешку оријентацију, вредности и нећу је мењати у будућности“, рекао је Тадић на питање о сарадњи са Демократском странком Србије и Дверима.

Говорећи о Либералној демократској партији, Тадић је рекао да му је жао што је та странка покушавала на сваки начин да уђе у Владу Србије.

„Када би ЛДП приступио заједничком проевропском блоку који даје заједничког председничког кандидата, а онда добију у последњем тренуткуи Вучићев позив да уђу у Владу и онда изађу из политичког блока потпуно би срушили сваку кампању на председничким изборима као од шале“, рекао је Тадић.

Тадић је рекао да није лако доћи до заједничког председничког кандидата и зато је потребно да политички лидери уграде своје напоре и личне интересе у општи интерес.

„То је мој апел Демократској странци и Доста је било. То вам кажем као човек кога су стално оптуживали да мисли само о себи и својој кандидатури, што је бесмислица и уверен сам да можемо да победимо Вучићевог кандидата, а то значи обарање власти Српске напредне странке“, закључио је Тадић.

 

Извор: Фонет