Издвајамо Србија

ТЕРОРИСТИЧКА ФОРМАЦИЈА „АНА“ СТИГЛА У МИТРОВИЦУ: Спремни за рат против Срба! (ВИДЕО)

Наоружани и униформисани припадници такозване Албанске националне армије, која је 2003. званично означена као терористичка формација, појавили су се јутрос у региону Јужне Митровице, ексклузивно преноси косовски портал Вериу.инфо, чији је новинар био гост смотре „21. бригаде“ ове паравојне структуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Главнокомандујући АНА-е у писму јавности позвао је своје „борце“ да се припреме за „даљи рад на заштити националних интереса“, зато што „паралелне структуре“ у Северној Митровици „муче аутохтоне Албанце“, док њихови некадашњи „саборци у борби за мир“ – на власти „похлепно пуне своје џепове“.

У тексту се не открива име главнокомандујућег. АНА се налази у више делова Косова, али и у Албанији, Македонији, „Прешевској долини“, организована је, добро тренирана и може брзо да се мобилише, потврдио је, такође, један од лидера ове формације.

АНА се појавила на 13-годишњицу свог терористичког напада на пружни надвожњак у Ложишту на Северу, забринута за догађаје на „албанској земљи“.

АНА се овог пута појавила на 13. годишњицу смрти своја два члана – Ислама Берише и Хамзе Бехрамија који су, подсетимо, погинули у близини Звечана, у месту Ложиште, 2003. године, услед нестручног руковања експлозивом са којим су покушали да дигну у ваздух пружни надвожњак код Бањске на Северу Косова.

„На 13. годишњицу ‘пада’ двојице својих чланова, Албанска национална армија се данас у раним јутарњим часовима још једном појавила у јавности, изразивши своју забринутост због политичких догађаја на албанској земљи.

АНА се појавила на једној локацији у региону Митровице, оптуживши неколико својих бивших сабораца у борби за мир, а који су сада на власти – да су заробљени од стране Србије због трговинских односа и похлепе за пуњењем својих џепова,“ пише портал из Јужне Митровице, Вериу.инфо, у свом ексклузивном тексту.

Писмо „Главнокомандујућег“: АНА у бројним акцијама у служби националних интереса; „саборце у борби за мир“ који су данас на власти заробиле Србија и похлепа

Новинар овог портала, Газменд Морина, управо је „имао могућност и да поздрави припаднике „21. бригаде“. После ‘поздравне смотре’, један од припадника паравојне формације прочитао је писмо „главнокомандујућег“, пише новинар Морина.

У писму се поручује да АНА од 2004. године обавља „бројне акције у служби националних интереса“. Некадашњи „саборци у борби за мир“ који су сада на владајућим функцијама“ – „заробљени су“, тврди АНА и позива на заштиту „албанских националних интереса“.

„Србија их је заробила и ми смо поверовали да су борци за мир, и дали смо им чак и могућност да владају. Они не само да владају, они су ушли у трговинске односе и пуне своје џепове из похлепе. Са друге стране, то не објашњава споразум о Заједници српских општина.

Паралелне структуре које и данас постоје у Митровици муче аутохтоне Албанце и не допуштају им да се врате својим кућама. Ја, као главни командант АНА-е позивам вас да се припремите за даљи рад на заштити националних интереса,“ наводи се у писму „команданта“ АНА-е.

АНА добро обучена у неколико делова Косова Албанији, Македонији и „Прешевској долини“: Имамо подршку становништва, НАТО је наш пријатељ

Морина је у кратком разговору са једним од „лидера“ АНА-е добио одговор да АНА постоји у неколико делова Косова, не откривајући, међутим, у којим, као и у Албанији, Македонији и „Прешевској долини“.

Из АНА-е тврде да имају јединице, батаљоне, бригаде, специјалне јединице и да су добро обучени и да имају подршку становништва.

„Имамо подршку великог дела људи и имамо структуре у свим деловима Косова и увек нам дају велику подршку,“ рекао је овај припадник АНА-е.

АНА сматра да је НАТО њихов пријатељ, као што је и пријатељ институцијама Косова. Ипак, уколико буде било потребно, тврди овај „командант“, АНА ће бити веома брзо мобилисана.

О АНА-и; повезаност са КЗК-ом, годинама уназад присутни у јавности.

АНА се први пут појавила на Косову након 1999. и то у присуству међународних снага.

Док су у јавност стизале вести о маскираним групама које пресрећу аутомобиле и грађане, као и саопштења за штампу са потписом ове организације, међународни представници су демантовали постојање ове формације, укључујући и када су два поменута припадника АНА-е погинула априла 2003. разневши себе услед нестручног руковања експлозивом приликом терористичког напада на надвожњак у Лозишту на Северу Косова.

Ипак, исте године УНМИК је индиректно признао постојање ове паравојне формације, означивши је терористичком формацијом, управо због сумње да су њени припадници извели терористички напад у Ложишту.

Тадашњи шеф УНМИК-а, Мајкл Штајнер, истовремено је суспендовао двојицу високих официра Косовског заштитног корпуса (претече КБС-а, прим. ред) – Рахмана Раму и Нуредина Љуштакуа, због повезаности са овим нападом. Они, међутим, нису кривично гоњени.

АНА се и после 2003. више пута појављивала у јавности и оглашавала саопштењима за штампу, а једно од најскоријих појављивања у јавности, било је у јануару, када су косовски медији пренели и видео снимак на којем се припадници АНА-е крећу у близини Подујева.

Они су, тада, такође, „претили спровођењу потписаног споразума о Асоцијацији општина са већински српским становништвом.“

 

Извор: Косев