Издвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗАПАДУ! ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: Турска може у ШОС, али прво мора да иступи из НАТО-а!

Један од утемељивача Шангајске организације за сарадњу, генерал-пуковник Леонид Ивашов, сматра да је идеја Реџепа Тајипа Ердогана да Турска ступи у ШОС исправна, али да Анкара, уколико крене тим путем, мора да почне процес изласка из НАТО-а.

Пошто је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да разматра Шангајску организацију за сарадњу (ШОС) као алтернативу Европској унији, с којом Анкара чека уједињење већ више од 50 година, државни службеници Русије и Кине дали су „зелено светло“ за ову идеју, пише „Дејли сабах“.

Представник Министарства иностраних послова Кине Ген Шуан је нагласио да је Турска већ „партнер у дијалогу“ у оквиру ШОС-а и тесно сарађује с организацијом. Према речима дипломате, Кина је спремна да „озбиљно проучи“ ово питање заједно с осталим чланицама ШОС-а.

С руске стране члан Комитета Савета федерације за одбрану и безбедност Алексеј Пушков прокоментарисао је на својој страници на Твитеру: „Ступање Турске у ШОС био би логичан корак за Ердогана. ШОС није замена за ЕУ, али њене чланице су потпуно суверене за разлику од чланица ЕУ“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од оснивача ШОС-а, генерал-пуковник Леонид Ивашов, назвао је Ердоганову изјаву „исправном одлуком“ и навео да ће ступање Турске у ову организацију бити веома важан корак.

Према мишљењу генерала, међутим, ако крене тим путем, Анкара мора да почне процес изласка из НАТО-а, јер је учешће чланице Алијансе у ШОС-у мало вероватно.

„Дејли сабах“ подсећа да је током обраћања новинарима председник Ердоган изјавио: „ЕУ одуговлачи већ 53 године. Може ли уопште неко да трпи такво понашање? Ако не намеравате да окончате преговоре, због чега сте их уопште започели?“.

Истовремено, вицепремијер Нуман Куртулумуш сматра да је Турска једна од земаља које истовремено могу да одржавају односе са свим деловима света.

Експерти наглашавају да је ШОС интересантан Турској пре свега у области безбедности у региону за које је организација специјализована и да је због тога не треба поредити с Европском унијом.

С обзиром на то да већина претњи за Турску потиче управо од граница с Азијом, ступање у ШОС за њу биће веома нужна одлука, сматрају турски аналитичари.

Али то још није повод да се прекидају везе с ЕУ и другим блоковима, због тога што Турска има „велики геополитички значај захваљујући свом стратешком положају између Азије, Европе и Блиског истока“.

Извор: rs.sputniknews.com