Издвајамо Свет

ТОТАЛНИ РАСПАД У ЕУ: И у Холандији на власт долазе евроскептици?

Лидер десничарске холандске странке Слобода (ПВВ), Герт Вилдерс, који важи за исламофоба, постаје све популарнији, а његова странка би да се избори одржавају данас освојила највећи број гласова у Холандији, потврђују нове анкете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најугледнија холандска организација за политичке анкете објавила је извештај у којем се наводи да би ПВВ добила 33 посланичка места у доњем дому холандског парламента који има 150 места. У том случају Вилдерс би постао нови холандски премијер.

Странка актуелног премијера Марка Рутеа, Народна странка за слободу и демокрацију, завршила би на другом месту са 25 посланичких мандата.

Вилдерсова странка тренутно има 15 мандата у парламенту.

Идући парламентарни избори у Холандији одржаће се у марту идуће године, а многи већ сматрају да ће то бити Вилдерсов тријумф.

По питању односа између ЕУ и Русије, Вилдерс је критичан према појединим руским потезима, али тврди да је ЕУ учинила грешку када су кренули у сукоб са Москвом. „Русија, наравно, мора да склони своје руке с украјинске територије, укључујући и са Крима, али подстицањем ове ситуације ЕУ је показала свој банкрот“, рекао је. Истиче да је ЕУ „долила бензин на ватру“ када су Украјини понудили трговински пакт.

Извор: Правда