Издвајамо Свет

ТРАМП ДОБИЈА НАЈЧУВАНИЈУ ТОРБУ НА СВЕТУ! Требаће му у случају нуклеарног напада! Ево шта је у њој…(ВИДЕО)

Оно што сви добро знамо је да, барем ако питате мушкарце, фудбал представља најважнију споредну ствар на свету. Али с друге стране, ако питате оне који се баве питањем планетарне безбедности, фудбал је такође најбитнија ствар на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О чему је заправо реч.

Наиме, црна ташна која у стопу прати председника Америке а у којој се налази све што је потребно за један нуклеарни напад, зове се – „фудбал“.

Е сад, неко је још зове и нуклеарни фудбал, атомски фудбал, црна кутија…

Дуго година се веровало, мада смо сигурни да и данас многи верују да се у њој налази црвено дугме чијим се притиском активирају нуклеарне ракете и пројектили. Ипак, у њој се налази нешто сасвим друго.

Ево шта се налази у овој торби:

Црна књига са 75 страна где се између осталог налази опис како поступати у случају нуклеарног напада.
Још једна црна књига у којој се налазе пописана места на којима би се у случају нуклеарног напада сакрио председник Америке.
Факсцикла у којој се налази 10 страна у којима је описано како ће се управљати системом комуникације којим се председник САД у ванредним ситуацијама обраћа нацији.
Код за ауторизацију нуклеарног напада.
Због чега се овакав један кофер, то јест ташна зове – фудбал?

Име је добила по шифрованом називу тајног плана за нуклеарни рат који се зове – Дропкицк (ударац са земље).
Они који носе ову ташну обучени су тако да ако председник САД одлучи да је време за напад, могу да за неколико минута припреме „нуклеарни фудбал“.

Ташна са председником иде било где. Па чак и током трчања. Тако је један од војника, са све овом ташном у руци, која тежи 20 килограма, трчао за Билом Клинтоном док је овај џогирао око Беле Куће.

Као и сви његови претходници тако се ни Доналд Трамп неће одвајати много од ове торбе.

Иначе „нуклеарни фудбал“ се први пут појавио за време администрације Џона Кенедија, тачније убрзо после Кубанске кризе 1962. године.

Амерички обавештајци су знали да председнику треба неограничен приступ након што је Кенеди поставио питања Савету за националну безбедност о нуклеарном нападу. Он је желео да зна да ли је потребно да се консултује са министром обране и војним челницима ако се одлучи за покретање нуклеарног напада против комунистичког блока.

ШТА ЋЕ ДОНАЛДУ ТРАМПУ СТАЈАТИ НА РАСПОЛАГАЊУ

Најмоћније светске војне силе своје нуклеарне стратешке снаге организовале су у тзв. тријаде, које се састоје од интерконтиненталних нуклеарних пројектила, пројектила који се испаљују са подморница и нуклеарног наоружања којим су опремљени авиони.

Ево шта би новизабрани председник САД имао на располагању у случају нуклеарног рата

1. ТРИДЕНТ

Према неким проценама, реч је о најскупљем пројектилу на свету. Овај термонуклеарни балистички пројектил испаљује се са подморнице и лансира се испод површине мора. Тежак је 80 тона, има домет од 7.400 километара, а путује брзином од 21.000 километара на сат.

Њиме је опремљено 14 америчких подморница класе Охајо, које укупно носе 24 Тридента-ИИ. 2006. године предложена је модификација Тридента-ИИ у конвенционалне ракете без нуклеарних способности. Али, проблем је у томе што би такве ракете радари тешко разликовали од нуклеарних.

Владимир Путин, између осталих, упозорио је да би такав пројектил могао случајно изазвати нуклеарни рат. Осим Американаца, користе га и Британци.

2. ЛГМ-30 МИНУТЕМАН-ИИИИ

Од 2014. године, ЛГМ-30Г Минутеман-ИИИ је једини интерконтинентални нуклеарни балистички пројектил који САД користе. Дуг је 18,2 метра, тежак 35 тона и има домет од 13.000 километара. Када се испали, путује брзином од око 23.000 километара на сат.

САД их тренутно имају око 450, а сваки је опремљен са две до три нуклеарне главе.

То ће се идућих година смањити на једну главу по пројектилу, а њихов број смањиће се на 400. Ових дана је америчко ваздухоплосвтсво (УСАФ) одобрило уговор о одржавању ових пројектила са Локид Мартином вредан 109 милиона долара.

Пројектил је име добио по члановима елитних колонијалних јединица из Америчке револуције.

3. Б-2 и Б-52

Американци тренутно имају стотинак Б-2 и Б-52 бомбардера који су способни за нуклеарне мисије. Тај број планирају да смање на око 60. Б-52 Стратофортрес (Тврђава) је субсонични стратешки бомбардер дугог домета који је први пут полетео давне 1952. године. Варијација Б-52Х у служби би требала да буде чак до 2045. године.

Нортхроп Груман Б-2 Спирит (Дух) је млађи и модернији брат овог „тешкаша“, који је први пут полетео тек 1989. године.Користи тзв. „стелт“ технологију која му омогућава невидљивост на радарима.

Американци су недавно послали два бомбардера у Уједињено Краљевство. У наставку погледајте како Б-2 точи гориво, а Б-52 ради оно за што је и дизајниран – бомбардује.

Извор:Курир/БусинессИнсидер