Издвајамо Свет

Трамп објавио да ће паљење заставе САД кажњавати и одузимањем америчког држављанства

НОВОИЗАБРАНИ председник Сједињених Држава Доналд Трамп запретио је да ће лишавати америчког држављанства или слати у затвор све учеснике протеста који буду спаљивали националну заставу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Никоме се не сме дозволити да пали америчку заставу! Ко то буде чинио – мораће да сноси последице – све до губитка држављанства или осуде на годину дана затвора!“ – написао је Трамп на свом Твитер-налогу.

Наследник Барака Обаме у Белој кући није се тек онако узбудио, а очито – и наљутио.

После његовог избора за шефа државе, учестало је спаљивање заставе САД. А акције протеста против његовог избора у градовима САД не престају. У неким од њих је долазило и до нереда, па је полиција приводила неколико стотина учесника.

Спаљивање државне заставе је на свим досадашњим протестима присталица Хилари Клинтон постало нека врста традиције.

Интернет је преплављен снимцима „чина спаљивања“ – фотографијама и видео-клиповима.

У току је и „рат“ између оних који то осуђују и оних који спаљивање заставе одобравају.

Амерички судови досад нису изрицали казне за спаљивање државне заставе. Сматрали су да су паљења заставе САД непожељна, али неизбежна „пратећа појава“ уставом загарантоване слободе јавне речи.

Американци су досад могли да изгубе држављанство само ако то сами изаберу: ако се закуну на верност страној држави, ако служе у туђој армији или објаве да се одричу држављанства Сједињених Држава.

 

Извор: факти.орг