Издвајамо Свет

ТРАМП ПОДНЕО ТУЖБУ: Апарати за гласање баждарени тако да део гласова републиканаца усмеравају Клинтоновој!

ПОЧЕЛО је оно што се најављивало и што америчку изборну драму може додатно распалити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председнички кандидат републиканаца – Доналд Трамп – изјавио је да су апарати за гласање баждарени тако да обезбеде победу његовој ривалки Хилари Клинтон.

„Већ имамо сазнања да људи долазе и гласају за републиканце (у току су и избори за Конгрес САД и градоначелике 15 великих градова) а њихови гласови се региструју у корист демократа. Веома много је таквих жалби!“

Трамп, међутим, није навео никакве конкретне случајеве такве изборн манипулације, али је зато похвалио „стару изборну технологију“:

„Можда је тада требало више времена да се преброје гласови, али нико није морао да брине да ће доћи до намештања. У сваком погледу је тај начин био бољи“.

Убрзо потом је поново избегао да на недсвосмислен начин одговори да ли ће признати регуларност данашњих избора.

Телеканал Fox News, који се сматра прорепубликанским, поставио му је директно питање: „Сматрате ли да ће се избори завршити данас?“

Његов одговор је био: „Нисам никада рекао да неће. Али, морамо прво да видимо шта се догађа (на бирачким местима)“.

Трамп је засад уложио формални приговор на гласање у округу Кларк у Невади, али је надлежни суд одбио његов захтев да одмах интервенише.

Републиканац је, иначе, на сајту свог изборног штаба отворио „врућу“ телефонску линију, са апелом свим својим присталицама: ако имате било какве проблеме приликом гласања или ако уочите ма какве нерегуларности – одмах јављајте!

Формално, Трампова евентуална изјава да не признаје изборне резултате – не би имала директне правне последице. Међутим, он би – Као и Клинтонова, ако изгуби – имао право да затражи поновно бројање гласова у државама у којима победник буде имао минималну већину. А имаће и право да се поводом евентуалних нерегуларности обрати суду.

 

Извор: факти.орг