Издвајамо Регион

ТРАМПОВ САВЕТНИК ИЗАЗВАО ХАОС У РЕГИОНУ: „Србији треба дати Републику Српску!“

Доналд Трамп, новоизабрани председник САД, лако би могао да из корена промени америчку спољну политику према Србији и Србима!

Трамп је, наиме, за свог саветника за спољне послове поставио Валида Фареза, каријерног дипломату који заступа став да Србима у Босни и Херцеговини треба дати право на самоопредељење, односно да у будућности треба дозволити уједињење Србије и Републике Српске!

Почеле промене

Како су објавили медији у Вашингтону, Трамп је јуче објавио списак саветника за спољне послове, на ком се налази и Валид Фарез. Амерички новинари Фареза, пореклом Либанца, описују као неоконзервативца и академика који је за време грађанског рата у својој отаџбини имао тесне везе са хришћанским милицијама.

Посебно се истиче његова изјава у вези са НАТО агресијом на Србију, која је дата 2007. године, непуних годину дана пре него што је Приштина једнострано прогласила независност.

– Свеопшта кампања Ал Каиде уништила је српску армију на Косову и водила ка промени режима у Србији. Ако се независност Косова деси, онда исто мора бити понуђено и Србима у БиХ – истакао је тада Фарез, чиме је практично подржао независност Републике Српске и њено уједињење са Србијом!

На питање колико је вероватно да ће Трамп променити политику САД према Србији, уредник портала „Нови стандард“ Жељко Цвијановић каже да се неке ствари већ сада мењају.

– Рат између Истока и Запада данас постаје мање вероватан него јуче. Простор за суверенитет земаља битно се повећао, а већ данас централни Балкан на челу са Србијом нешто лакше дише, јер је дестабилизација која се овде догађала претходних месеци била припрема за владавину Клинтонове. Већ данас централно поприште за судбину света јесте тамо где никад није било, у Америци. Сада само остаје питање хоће ли Трамп имати снаге да промени Америку изнутра и да је очисти од утицаја Клинтонових. Ако успе, биће то другачија и доброћуднија Америка; ако не, биће то Америка јаког унутрашњег сукоба које ће све мање бити у осталим сукобима – поручује Цвијановић.

Историјска прилика

Марко Селаковић са Америчког универзитета у УАЕ истиче да Трампова победа може да буде добра прилика за Србију.

– Његова жеља да стабилизује односе са Русијом јесте велика, историјска шанса за Србију. Да ли ћемо је искористити зависи од геостратешких околности, али и нас самих. Ова победа је доказ да демократија у САД функционише и да председника не бирају ни елите, ни медији, већ грађани. Претераним притисцима и понављањем медија и аналитичара да Хилари сигурно добија изборе, постигли су класичан бумеранг-ефекат – закључује Селаковић.

Ко је Валид Фарез

* Рођен 1957. године у Бејруту, у Либану
* Емигрирао у Америку 1990. године
* Стручњак за тероризам и Блиски исток, радио за телевизије Фокс њуз и НБЦ
* Током 2011. саветовао кандидата за председника САД Мита Ромнија
* Трамп га је за свог саветника поставио 2016. године

 

Извор: Информер