Издвајамо Свет

ТРЕБА ДА СЕ СТИДИМО: Путин је већи Србин од Срба, осудио силовање српског дечака (10)

Руски председник једини бурно реаговао на скандалозну одлуку аустријског Вишег суда да укине пресуду мигранту из Ирака који је силовао српског дечака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Владимир Путин једини је реаговао на скандалозну одлуку Вишег суда у Аустрији да укине пресуду мигранту који је силовао десетогодишњег српског дечака у Бечу.

Није то учинио нико од наших министара, политичара… Путин се једини успротивио. А сви набројани и даље ћуте. Председник Русије је на састанку Савета за међународне односе оштро критиковао политику ЕУ према мигрантима:

Где им је била памет

– Суд га је ослободио јер није знао језик земље у којој се налази, па није могао да разуме да га је дечак одбио. Где им је памет била када су доносили ту одлуку? – оштар је био Путин.

Адвокат Боривоје Боровић појашњава скандалозну одлуку аустријског судства, по којој је укинута шестогодишња казна затвора Ирачанину Амиру А. (20) због силовања дечака на базену 2. децембра прошле године. Он је приликом хапшења рекао да је имао велику потребу да то уради јер неколико месеци није имао сексуалне односе. Виши суд је недавно поништио ту пресуду проценивши да мигрант није крив јер није говорио језик земље у којој се налази и није могао да разуме да дечак није желео односе с њим. Поново ће му се судити следеће године, а до тада ће бити у притвору.
– Том одлуком се политизирало јер ће мигранти правити многа кривична дела, па ће бити угрожени и сами Аустријанци. У сваком случају, ово је скандалозна судска одлука и поред додворавања мигрантима који могу да буду потенцијални будући грађани те земље. Очигледно је да ће проћи још неколико деценија пре него што се почне веровати Србима – каже Боровић:
– Слажем се с Путиновом оценом ове непрофесионалне, неодговорне и неправедне судске одлуке. Ово показује да аршини нису једнаки за све.

Бесмислен разлог

Адвокат Драган Палибрк истакао је да су разлози за укидање пресуде необични:
– Чињеница да неко не познаје језик своје жртве не може бити разлог за аболирање кривице. Зна се да ли неко добровољно пристаје с неким на секс или не, не по језику него по конклудентним радњама. Разлог за укидање им је веома чудан. Лице које се противи да с неким има сексуални однос не показује то речима, него опирањем, трзањем, плакањем. Бесмислен је разлог, ја као правник у својој каријери такав разлог за укидање пресуде никад нисам чуо.

Александра Јанковић
ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Психолог Александра Јанковић каже да особа која преживи силовање не може остати без последица.
– У овом случају, још горе је што је силован од особе истог пола. Остају велике трауме и с тим дететом свакако треба радити. То захтева рад и помоћ стручних служби. Родитељи дечака треба да траже адекватну помоћ за дете како би на неки начин могло да превазиђе психолошке проблеме.

Извор:Курир.рс