Издвајамо Србија

ТРИЛЕР СЕ НАСТАВЉА! НОВА САЗНАЊА У ВЕЗИ „АТЕНТАТА“ НА ВУЧИЋА: Ево шта је откривено…

После откривања арсенала оружја у близини премијерове породичне куће појавиле се озбиљне индиције да су телефони које он користи „пробијени“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У обавештајним службама покренута је интерна истрага која треба да истражи да ли је премијер Србије Александар Вучић прислушкиван, сазнаје Курир!

Наш извор близак истрази објашњава да су се непосредно после откривања оружја у Јајинцима, недалеко од породичне куће Вучића, у којој премијер повремено борави, појавиле озбиљне индиције да су телефони које користи Вучић били „пробијени“.
– Сада се испитује да ли су разговори које је Вучић обављао били пресретани и бележени. Ако се сумње покажу оправданим, истрага мора да утврди ко је то радио и за чије интересе – каже саговорник Курира упућен у актуелна дешавања.

Знак за узбуну у службама јуче је дигао и председник Томислав Николић, који је за Курир проговорио о јавашлуку и пропустима у службама безбедности Србије и неовлашћеном прислушкивању.

Председник упозорио

– Не постоје џаба обавештајне науке, то се учи. А наши у службама то, изгледа, не раде како треба. Ваљда само седе и прислушкују приватне разговоре да би знали ко шта ради, да их држе у шаци, уцењују. Па и кад једна Ангела Меркел није заштићена од прислушкивања, мислите ли да је било ко од нас? То сад све треба утврдити шта они све слушају и да ли обављају свој посао како треба – нагласио је председник.

Николић, који је и председник Савета националне безбедности, сматра да су успавани у многим службама.
– То једном мора да се рашчисти. Мора да се зна да ли у тим службама постоје људи који су страни агенти, који раде за друге службе, који се и не боје да кажу да им је важније шта мисле неке стране тајне службе о њиховом раду, него шта мислимо ми. Нисмо, ваљда, под фирмом преговора са ЕУ, спремни да трпимо стране агентуре у Србији – поручио је Николић.

Прислушкивање канцеларке Меркел помиње и Предраг Петровић из Београдског центра за безбедносну политику и каже да тај случај уверава да нема нерањивих. Он верује да је и Србија и те како подложна неовлашћеном прислушкивању највиших државних функционера.

На душу ВБА и БИА

– Ако НСА (Државна безбедносна агенција САД) може да прислушкује немачку канцеларку Ангелу Меркел, онда вам је јасно какву ситуацију можемо да очекујемо у Србији. У томе је свакако заказао контраобавештајни рад и ова нелегална прислушкивања иду на душу ВБА и БИА. Николић је по ко зна који пут покренуо ову причу, али ништа није урадио. Без системских промена и реформе служби и ово ће поново остати прича без епилога – сматра наш саговорник.

Фракције и кланови

Петровић напомиње да јавност никада није чула да ли су у ове активности укључени велики светски играчи, односно најјаче обавештајне агенције, или кланови унутар наших служби.
– Ко се сумњичи уопште? Ако су стране службе, бојим се да онда не можемо готово ништа да урадимо, а ако су фракције и кланови, онда треба конкретно истражити за кога раде – за тајкуне, стране службе или друге интересне групе – напомиње он.

Ивица Дачић – Ствар је озбиљна 
Шеф дипломатије Ивица Дачић каже за Курир да све околности у вези са угрожавањем безбедности премијера треба квалитетно испитати.
– Ствар је веома озбиљна и треба направити анализу. Не бавим се тиме и није на мени да дајем препоруке, али овакве ствари не смеју да се дешавају – поручио је Дачић.

Војислав Шешељ

СВИ ПРИСЛУШКУЈУ СВАКОГ

Лидер СРС Војислав Шешељ каже да су све српске службе најмање 12 година систематски растуране. Он нема дилему да се прислушкује на све стране.
– Не знам колико је Вучић за ово кратко време успео да среди редове и стане на пут овом тренду. Технике и технологије су толико усавршене да данас сви прислушкују свакога – изјавио је Шешељ.

Шпијунске игре

јул 2012 – Проблеми Николића с безбедносним службама почели су готово истог дана кад је сео у председничку фотељу, а о њима је јавно проговорио само два месеца после инаугурације. Тада је изјавио да није задовољан информацијама које добија од БИА и да се, судећи по тим извештајима, у Србији ништа не догађа.

новембар 2012 – Председник објављује да му се прислушкује телефон.
– Ми смо ту упали у змијско гнездо, међу људе који користе високе функције у многим службама да господаре животима, међу људе који су се дрзнули да прислушкују најпре мене, па онда и Александра Вучића. То ће морати да се истражи до краја – рекао је тада.

БИА је дан после обавестила Вучића, тадашњег потпредседника Владе, да је три дана раније део МУП издао налог да му се прислушкује телефон, а да председника Николића прислушкују дуже време.
децембар 2013 – Николић је обавестио јавност да афера „прислушкивање“ није окончана, да га и даље тајно прислушкују и да је незадовољан радом једног дела полиције.

новембар 2014 – У причу о прислушкивању укључио се и тадашњи министар правде Никола Селаковић, који је открио да су у једном приватном хотелу у којем је требало да Вучић одржи састанке пронађени прислушни уређаји (прикривена камера високе резолуције и микрофон који у просторији може да детектује и најмањи шум).

децембар 2015 – Председник тврди да на његов сто не стижу извештаји служби безбедности и да их он и не отвара, иако је то његова обавеза.
– Јесте, кад бих ја добијао извештаје који се тичу безбедности Србије и онога што се у Србији дешава. Али пошто ја добијам анализе о ономе шта се дешава у Сирији, како ће Ирак даље, шта ће бити са Ираном… Ја сам на то рекао: „Хвала вам најлепше“ – испричао је тада Николић.

 

Извор: Курир/Ослобођење