Издвајамо Свет

У СИРИЈИ НА ПРАГУ ОГРОМАН ХАОС: За два-три дана ћемо знати да ли почиње Трећи светски рат!

Женевско седиште Црвеног крста објавило је да је источни Алеп током последња три дана напустило око 20.000 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Навео је такође да је западни Алеп – који је под контролом власти у Дамаску – од августа примио око 40.000 оних који су успели да побегну из источног дела мегаполиса који је до рата имао два милиона становника.

Истовремено је стални представник Русије у Савету безбедности УН, Виталиј Чуркин, изјавио да је сиријска армија преузела потпуну контролу над саобраћајном магистралом Кастело што је створило могућност да се источном Алепу доставља хуманитарна помоћ без икаквих ограничења.

Поводом француске иницијативе да се СБ УН хитно позабави Алепом, Чуркин је упозорио:

„Француска иницијатива је у функцији одвлачења пажње од Мосула у којем је ситуација у сваком погледу много тежа него у Алепу“.

Владине снаге су досад ослободиле делове источног Алепа у којима живи 90.000 људи.

Портпарол Пентагона Питер Кук допустио је могућност да сиријска армија избаци терористе и њихове савезнике из источног Алепа, али је добио налог да објави:

„Ако сиријска армија заузме цео Алеп – то неће допринети борби са Исламском државом. Ми и даље сматрамо: све што јача Асадов режим – не игра позитивну улогу у Срији не води обустави рата. Асадов режима је један од разлога појаве Исламске државе“.

Војни експерти се, међутим, понајвише баве изјавом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да његова армија није ушла у Сирију ради боре противи Исламске државе и Курда ради свргавања Асада.

Указују да су терористи у борбама за североисток Алепа имали најмање 500 погинулих и да су из неких квартова панично бежали.

Владине снаге већ су фактички потпуно разбиле терористичку групацију Фатах Халеб и напредују према центру, пре свега у правцу кварта Шејх Луфти.

Асадове трупе ће убрзо наићи на добро утврђене позиције терориста у југоисточном делу Алепа, са минираним пролазима и зградама и подземним ходницима. Зато ће војни врх Сирије – како се процењује – поново применити тактику расецања фронта и територије коју држе сиријска Ал Каида (Џебхат анНусра) и њени савезници.

Удар ће ићи од Цитаделе па улицом Мухамад-Беј према тргу Марџа. Уколико буде успешан – све што се нађе северно од те линије вероватно ће престати да пружа отпор.

Сиријска армија истовремено брзо напредује и према Ел-Бабу, па је од турских јединица не дели више од 5-7 километара, а ово значи да је судар Асадове и Ердоганове амрије код Ел-Баба постао неизбежан. А после Ердоганове „искености“ – и крајње опасан.

Истурени одреди сиријске армије још у понедељак су веома приближили Турцима код насеља Азрак који је под њиховом (турском) контролом.

Дамаск је спречио окршај, повукавши своје одреде нешто уназад, али је истовремено послао напред недавно формирану јединицу Сријског демократског отпора у којој већину чине Курди који са Турцима имају старе рачуне.

У Москви се процењује да ће та јединица прва ући у сукоб са Ердогановим снагама и да ће се то догодити кроз приближно три дана. Недалеко од Азрака.

Процене говоре такође да у околини Ел-Баба почиње рат свих против свих.

Извор: Факти.орг