Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! РУСИЈА УВОДИ САНКЦИЈЕ ХРВАТСКОЈ?! ПУТИН бесан наредио „контрамере“ и блокаду извоза из Хрватске!

Путин (фото:ЈуТјуб)

Амбасадор Русије у Загребу Анвар Азимов изразио је велику забринутост за будућност хрватско-руских односа и приметио да није нормално да Хрватска дуже од годину дана нема амбасадора у Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Азимов је рекао да је хрватско-руски привредни форум, који је требало да буде одржан у новембру, отказан јер руски предузетници нису били заинтересовани да дођу у Хрватску.

Путин и Русија уводе санкције Хрватској

Поједини медији у Хрватској најављују увођење санкције од стране Русије. Разлог за то је подршка Хрватске режиму у Украјини и коментари хрватског премијера у вези Крима што је разбеснело Владимира Путина. Председник Русије је због тога наложио „контрамере“. Поред тога, спрема се и блокада извоза из Хрватске.

Штетна политика санкција

Анвар Азимов објаснио је да је то зато јер су руски бизнисмени врло родољубиви и не слажу се с европским режимом санкција.

– Они нису сагласни да Хрватска подржава те санкције. Због тога нису били заинтересовани да дођу у Хрватску – рекао је Азимов.

Додао је да он покушава све да „оно што се догодило између Русије и Хрватске не утиче на руско-хрватске економске односе“.

– Мој је задатак, као амбасадора да минимизирам било какве последице. Није тајна да је робна размена с Хрватском смањена готово 50 посто. То је катастрофа. Пре свега, хрватски су извозници и пољопривредници ти који пате – рекао је Азимов за регионалну Н1 ТВ.

Годину дана без амбасадора

Није му, каже, „нормална ситуација“ да Хрватска више од годину дана нема амбасадора у Москви.

– Али можда је то техничко питање, а не политичко. Хрватска је имала проблеме у политици – каже Азимов и нада се да ће почетком идуће године то бити решено.

– Добио сам информацију да постоји озбиљан кандидат за ту позицију – рекао је.

Амбасадор Азимов је објаснио и да је реакција Министарства спољних послова на изјаве премијера Андреја Пленковића у Украјини била службена реакција Москве, а не саопштење с нижег нивоа, како је то представио хрватски премијер.

– То је било мишљење Русије, а не некаквог одељења у министарству. То је службена позиција Русије и морате то прихватити“казао је Азимов.

Русија није окупирала Донбас

Азимов је у разговору за Н1 казао да Русија није заузела источни дио Украјине и да премијер Пленковић само преноси ставове ЕУ.

– Русија никад није увела своју војску у Донбас. Украјина није окупирана, Русија се не меша. Тренутно проблем Донбаса није између Русије и Украјине, него Кијева и Донбаса. Кијев је тај који крши уговор у Минску, јер су према том уговору обећавали аутономију донбаској регији, децентрализацију, амнестију. Ништа се није догодило. Русија поштује територијалну целовитост Украјине – поручио је Азимов.

Крим никада више неће бити украјински

Крим је, тврди Азимов, другачије питање. То полуострво је увек било руско до неочекиване одлуке Никите Хрушчова да га поклони Украјини.

– Крим је увијек био Русија. На Криму је одржан референдум на којем је 90 посто становништва гласало за улазак у Русију. Тако да се Крим вратио кући, то је питање решено и никада се више неће вратити Украјини – тврди Азимов и каже да се не ради о анексији.

Азимов је рекао и да му сметају „двоструки стандарди“ ЕУ и САД који су на истом принципу, признали Косово, али после референдума сад то не желе да примене на Криму.

 

Извор: Индекс/ Тањуг/ Експрес/ Интермагазин/ Информер